Två kvinnliga falska poliser stoppade en bilist på riksväg 40 och stal bland annat hennes förlovningsring. Brottet, som begicks den 27 oktober i år, utreds inte. Polisanmälan lades ner.

Louice Kangasmaa trodde hon hade en civil polisbil bakom sig. De stoppade henne på riksväg 40, mellan mellan Circle K Bollebygd och flygplatsmotet, då Louice var på väg hem till Borås efter att ha jobbat i Mölndal.

– Jag såg att jag hade en mörk bil bakom mig som helljusblinkade flera gånger. Sen satte de en röd saftblandare på taket. När det blev bredare vid vägrenen visade de in mig där för att stanna, berättar Louice Kangasmaa för SR.

Ur bilen klev två kvinnor i svarta uniformer som det stod ”Polis” på. De bad Louice kliva ur bilen och ville se hennes ägarbevis från Transportstyrelsen.

SE ÄVEN: VIDEO: Falsk polisbil körde i 200 km/tim genom Stockholm

”Ha en fortsatt trevlig kväll”

– Den ena tjejen satte sig i förarsätet medan den andra stod med dörren tätt om sig eftersom regnet vräkte ner. Efteråt kommer de ut och säger ”Allt ser bra ut, kör försiktigt och ha en fortsatt trevlig kväll”, berättar hon för GP.

När ”poliserna” kör iväg sätter sig Louice i sin bil och öppnar handskfacket. Då upptäcker hon att allt som låg där är borta, bland annat hennes ägarbevis och necessär, där hon förvarar sina mediciner samt sin förlovningsring.

– Det är först då det går upp för mig: ”Hjälp! Vad var det som just hände, jag har ju blivit rånad”, säger hon.

Louice beskriver kvinnorna som pålästa och att de uppträdde sakligt och vänligt. Hon säger att de pratade ”vad man uppfattar som polisspråk om man sett Beck- eller Wallander-filmer”.

LÄS ÄVEN: Falsk polis lurade till sig 18 000 – påstod att dotter skadats svårt

Uppmanas anmäla brottet

Vid Circle K Bollebygd ser Louice en riktig polisbil och stannar. Polismannen berättar för henne att inga civilbilar har genomfört kontroller i närheten under kvällen. Han uppmanar henne att göra en anmälan.

När Louice anmäler brottet får hon lära sig att polisens stoppljus blinkar växelvis rött och blått och att polisbilen lyser i blått från flera ljuskällor. Hon uppmärksammas även på att uniformerna som de falska poliserna bar inte var korrekta. Dessutom finns det ingen anledning för poliser att begära att få se ett ägarbevis då de enkelt kan slå upp informationen i sina egna system.

LÄS ÄVEN: Våg av falska poliser lurar äldre – 100-årig kvinna utsatt

Anmälan läggs ner

Louices anmälan var dock förgäves. Den lades snabbt ner. Enligt jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Älvsborg, Jan Johansson, fanns det ”inget direkt att gå på”.

Föregivande av allmän ställning, att exempelvis utge sig för att vara polis, är brottsligt och har fängelse i straffskalan. Enligt förundersökningsledare Johansson är det ett ovanligt brott som är svårt att skydda sig mot.

I efterhand säger Louice att hon hade tur i oturen. De falska poliserna hade kunnat vara beväpnade. Dessutom hade hon mobil, plånbok och nycklar i jackfickan, så de fick hon behålla åtminstone.