Mer än hälften av de tunisier som gavs italienskt medborgarskap under åren 2012-2017 flyttade sedan vidare till Frankrike. Många tunisier generellt som kommer till Italien har inga planer på att försöka stanna utan drar direkt vidare norrut.

Under de senaste månaderna har antalet tunisier som tar sig över Medelhavet till Italien ökat dramatiskt. Detta har fått stor uppmärksamhet då tunisierna ser ut som allt annat än flyktingar och mer som turister på semester.

LÄS ÄVEN: Här anländer ’flyktingar’ till Italien med hund, smartphone och smycken

Enligt statistik har 56 procent av de tunisier som fått italienskt medborgarskap under den femåriga perioden utnyttjat EU:s fria rörlighet för att flytta vidare till Frankrike. Siffrorna visar även att av de tunisier som beviljades asyl 2011 hade bara tio procent stannat kvar i Italien 2018 – den lägsta andelen av alla nationaliteter.

Oförskämda

En kvinnlig barägare i staden Ventimiglia, som ligger nära gränsen mot Frankrike, vittnar om hur de tunisiska migranterna kommer direkt från ön Lampedusa  och har inga som helst planer på att ens försöka stanna i Italien utan vill till kusinerna i Frankrike.

Barägaren säger också att tunisierna inte ser ut som flyktingar och bland dom finns oförskämda personer och de som stjäl. Vissa tycks även anse att kvinnor som henne bör sänka blicken inför män.

Många tunisier betalar människosmugglare 500 euro för att komma in i Frankrike men trycks ofta tillbaka av fransk polis. Man ger dock inte upp utan fortsätter försöka tills man kommer in.

Enligt tunisierna själva är det för att söka jobb man vill till bland annat Frankrike.

Tunisier omdebatterade

Just tunisiska migranter har debatterats extra flitigt på senaste tiden då det visade sig att terroristen i Nice som dödade tre personer i en kyrka var tunisier som kommit som illegal invandrare via Lampedusa.

Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini har uppmanat landets nuvarande inrikesminister att avgå på grund av terroristen och frågat hur många fler radikala islamister som passerat genom landet illegalt.