I en ny undersökning uppger ungefär hälften av de tillfrågade republikanska väljarna att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vann, men enbart för att valet varit riggat. Samtidigt går amerikanarnas förtroende för landets valsystem nedåt.

I en undersökning Samhällsnytt rapporterade om för en vecka sen framgick det att mindre än hälften av amerikanska väljare tror att Joe Biden verkligen vann valet i början av månaden. Samtidigt visade ytterligare en mätning att 70 procent av republikanska väljare inte tror att valet genomfördes på ett fritt och rättvist sätt.

Den nya mätningen från Reuters/Ipsos som genomfördes under 13-17 november visar att amerikanernas tillit till landets valsystem inte är det bästa och i synnerhet inte bland republikaner.

Rättmätiga vinnaren

Totalt anger 73 procent av de tillfrågade att Joe Biden vann medan fem procent anger Donald Trump som vinnaren. Men då man frågar ifall Biden rättmätigt vunnit uppger 52 procent av republikanska väljare att Trump är den som rättmätigt vann medan endast 29 procent tror på Biden.

68 procent av republikanska väljare befarar att valet varit riggat men bara 16 procent av demokratiska väljare.

Ökad misstänksamhet

Valet har gjort att en större andel amerikaner nu är mer misstänksamma mot valsystemet än för fyra år sen. Bara 55 procent tror att valet var legitimt och rättvist.

Efter valet 2016 uppgav 52 procent av Hillary Clintons väljare att valet gått rätt till. Andelen republikaner som i år tror detsamma är bara 26 procent.