Under parollen ”Samstyret – ena er” samlades sölvesborgare på Stortorget under lördagen. Manifestationen är en uppmaning till Moderaterna att lämna den hastigt påkomna planen att styra kommunen tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och SoL-partiet med Vänsterpartiet som stöd.

– Jag lade min röst på Moderaterna med förhoppningen att de skulle fortsätta med Samstyret i fyra år till. Jag är missnöjd, säger Benny Seferi, initiativtagare till lördagens manifestation.

M-ledaren i Sölvesborg: ”Jag är anti-SD”

Uppslutningen var stor, enligt lokaltidningen BLT rörde det sig om över 200 personer som samlades för att lyssna, ställa frågor och delge sina åsikter i frågan. Även om besvikelsen hos många är stor var stämningen god.

– Hade man bytt fot så här i det privata näringslivet hade det kunnat rubriceras som bedrägeri eller trolöshet mot huvudman, säger Jerry Håkansson, lokal företagare.

Väljarna känner sig svikna

Som Samnytt tidigare rapporterat grusades det så kallade Samstyret i Sölvesborg, när de lokala topparna i Moderaterna beslutade sig för att istället ge sitt stöd till Socialdemokraterna. I utbyte fick de behålla sina välarvoderade poster. Missnöjet är stort hos väljare som känt sig bedragna av partitopparna, då det tidigare samarbetet upplevts fungera väl och många tagit det för givet att en fortsättning var att vänta även efter valet.

– Min bild är att detta enbart handlar om ekonomiska skäl, ingenting annat. Detta är något man gjort upp för att man vill ha kvar sina arvoden, säger Emelie Pilthammar, tidigare moderat politiker och numera medlem i Medborgerlig samling, i en intervju med Riks.

”Famnen är öppen att komma tillbaka”

Pilthammar konstaterar att M-ledningen innan valet talade varmt om Samstyret och aldrig signalerade en vilja att bryta samarbetet. Ändå var det just vad som skedde. Hon säger att M-topparnas beslut nu framstår som hyckleri, vilket kommer att skada såväl partiet som Sölvesborgs invånare. Pilthammar menar att ”de raderar sig själva från den politiska kartan”.

Då den nya kommunstyrelsen inte formellt utses förrän i slutet av året finns det dock ännu hopp hos många väljare om att såväl M-ledningen som SoL-partiet åter igen ska ansluta sig till Samstyret.

– Famnen är öppen att komma tillbaka. Samstyret kanske kommer tillbaka ändå, säger kommunalrådet Louise Erixon (SD), till Svt.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: M-toppar var ute efter lönerna – struntade i Sölvesborg