➤ REDAKTIONEN HAR ORDET Samhällsnytts första vecka kan nu läggas till handlingarna och utvärderas. Bortsett från några smärre bockar i kanten kan lanseringen inte kallas för något annat än en succé. 237.000 unika besökare och nästan 4 miljoner sidvisningar (enl. Google Analytics) talar sitt tydliga språk – Samhällsnytt är en medieprodukt som många mediekonsumenter vill ha.

Själva uppstarten blev lite skakig. Det första dygnet upplevde vi tekniska problem. Vi hade underskattat hur mycket trafik vi skulle få och servern mäktade helt enkelt inte med. Motsatsen hade dock varit värre – att vi satt upp en rejäl serverlösning och sedan inte fått några besökare.

Hektisk vecka
Det har också varit en hektisk vecka för redaktionen, med långa arbetsdagar. Det är oerhört mycket som ska komma på plats när man drar igång en ny mediesajt. Det tar lite tid att trimma in logistiken på en ny redaktion så att det dagliga arbetet med att producera nyheter och opinion fungerar optimalt.

Positiv respons
Responsen från er läsare har till helt övervägande del varit positiv. De negativa reaktioner som vi fått, i kommentarsfält och per mejl, har varit av mer marginell art. De flesta reaktioner som inte kan hänföras till de prisande superlativerna har mer haft karaktären av konstruktiva synpunkter och önskemål än av kritik.

Krönikörer
En fråga som många har ställt har gällt Samhällsnytts krönikörer. Man har saknat en del namn. Vi kan därför berätta följande:

Bland de ”gamla” krönikörerna är nu Björn Norström på plats. Han kommer också att fungera lite som utrikeskorrespondent, då han är bosatt i USA och på plats kan känna av pulsen på den kontinenten.

Vi har under veckan även kunnat hälsa John Gustavsson välkommen som krönikör på Samhällsnytt. Också hans namn torde klinga välbekant för många av läsarna. Vi ligger dessutom i förhandlingar med de övriga ”gamla” krönikörer som ni läsare har efterfrågat.

Därutöver har det tillkommit några nya ansikten i krönikörsstallet. Ett av dessa tillhör Jenny Piper, som vid sidan av att vara en engagerande skribent också bidrar med att i någon mån balansera upp det i övrigt mansdominerade laget.

Ett tungt namn som Samhällsnytt också är glada att kunna säga välkommen som krönikör till är ekonomidocenten och författaren Jan Tullberg med förflutet som bl.a. lärare på Handelshögskolan i Stockholm. Jans första krönika publiceras någon av de närmsta dagarna.

En vädjan till läsarna
Vi vill i detta sammanhang också rikta en vädjan till er läsare att hålla en konstruktiv ton i kommentarsfälten. En absolut majoritet av er gör redan det, men en och annan kommenterar tyvärr först och tänker sedan (eller inte alls).

Våra konkurrenter i vänsterliberala media är djupt oroliga över att Samhällsnytt ska segla upp som en maktfaktor i det svenska medielandskapet. De gör nu därför allt de kan för att försöka smutskasta detta nya initiativ inom framtidsmedia.

Vi hoppas förstås att ingen läsare vill vara en nyttig idiot och hjälpa dåtidsmedia i detta värv. Men det är precis vad man gör när man bjuder dem på citat från kommentarsfälten där invandrare kallas för gräshoppor eller där man tycker det var synd att kulan inte tog i huvudet när en gängkriminell yngling skjutits i benen. Det är inte på den nivån man för en konstruktiv samhällsdebatt.

Vi på Samhällsnytt-redaktionen har jobbat hårt för att skapa en seriös medieprodukt. Vi vet att de allra flesta av våra läsare vill hjälpa oss att, genom ett konstruktivt kommentarsskrivande, bidra till denna seriösa profil. Den lilla grupp som – förhoppningsvis inte avsiktligt men pga obetänksamhet – med sitt kommentarsskrivande i stället bidrar till att ge Samhällsnytt dåligt rykte, vädjar vi alltså till att hädanefter tänka först och kommentera sedan.

Ingenting utan våra läsare
Med det sagt vill vi understryka att utan våra läsare är Samhällsnytt ingenting. Vi på redaktionen kan tillhandahålla ett publicistiskt material som vi tycker håller god kvalitet, men det är ni läsare som bestämmer hur stor och tongivande medieaktör Samhällsnytt ska bli. Vi hoppas också att så många som möjligt av er ska tycka att Samhällsnytt är en så bra och viktig medieprodukt att ni vill bli månadsgivare.

Nu anstränger vi oss gemensamt för att göra nästa vecka till en ännu större succé än den första, och nästa och nästa…