Inför nästa år befarar intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, ett underskott på 24 miljarder kronor ute i landets kommuner och nu vill man se att regeringen agerar.

Kommunernas finansiella situation har inte varit så dålig sedan 2004. I år budgeterar 48 kommuner för underskott och 20 för nollresultat. Bland regionerna budgeterar 17 av 21 för underskott.

LÄS ÄVEN: ’Demografisk utveckling’ bakom underskott på 392 miljoner i Malmös budget

Inför att regeringen snart ska presentera sin vårbudget kräver SKR att man agerar för att förhindra riskera nedskärningar.

– Vi vill se långsiktiga stabila planeringsförutsättningar, inte bara i vårbudgeten utan generellt. Det är det viktigaste, säger organisationens chefsekonom Annika Wallenskog till TT.

”Vore besvärligt”

Ifall inga pengar skjuts till befarar man effektiviseringar, besparingar och skattehöjningar.

– Vi behöver besked gällande 2024 redan i vårbudgeten. Så var det förr i världen, säger Wallenskog.

– Det vore besvärligt om regeringen säger att ni inte får några mer pengar för att det är hög inflation. Man riskerar att behöva dra ned på verksamheten, fortsätter hon.

LÄS ÄVEN: Kommun tvingar småbarn att äta mindre – efter köp av miljonvillor åt migranter

Då finansminister Elisabeth Svantesson (M) talade på SKR:s ordförandedagar i mars antydde hon att regeringen inte har några sådana tankar då det skulle elda på inflationen.