protester-jordanien
Utrikes

Stora coronaprotester i Jordanien – polisen använder tårgas

Publicerad 3/19/2021
Annons

På många håll i världen, inklusive Sverige, anordnas nu manifestationer i protest mot de man anser drakoniska, samhällsskadliga och frihetskränkande restriktioner i rörelsefriheten som införts med hänvisning till att få ned smittspridningen av covid-19. I Jordanien gick kravallpolis hårt fram mot grupper av coronademonstranter med bland annat tårgas. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det var på måndagen som den jordanska polisen med hårda metoder försökte upprätthålla det rådande utegångsförbudet när hundratals demonstranter i manifestationer i flera städer, däribland huvudstaden Amman, beslöt sig att bryta mot det i syfte att visa upp sitt missnöje med myndighetsbeslutet.

Missnöje med utegångsförbud

Protesterna kom som en reaktion på att regeringen beslutat att ytterligare förlänga det utegångsförbud kvälls- och nattetid som tidigare införts med hänvisning till smittskydd mot covid-19. Demonstranterna kräver att regeringen avgår och att undantagslagarna hävs då man anser att dessa kränker medborgarnas civila och politiska rättigheter.

Många var också upprörda över att nio allvarligt sjuka covid-patienter kvävts till döds i helgen efter att man på ett sjukhus som drivs i offentlig regi ska ha underlåtit att fylla på sitt förråd av syrgas.

Tusentals kravallpoliser sattes in

De jordanska myndigheterna satt in flera tusen kravallpoliser för att skingra demonstranterna. Dussintals personer uppges ha gripits i flera städer och tårgas satts in för att stoppa manifestationerna.

På nätet ska myndigheterna också ha blockerat vissa Facebook-tillämpningar för att hindra demonstranterna att live-sända från manifestationerna, en uppgift som landets IT-myndigheter bekräftar för nyhetsbyrån Reuters. Blockeringarna uppges ha pågått under flera timmar.

Regeringen har inte velat kommentera demonstranternas krav eller besluten att sätta in kravallpolis mot manifestationerna.

Undantagslagar sedan ett år

Det utegångsförbud som medborgarna protesterar mot har varit i kraft sedan ett år tillbaka och förlängts ett flertal gånger, nu senast i lördags efter att man noterat en markant ökning av antalet covid-smittade. I Jordanien, som har 10 miljoner invånare, har hittills 5428 dödsfall med covid-19 noterats. Sverige, med samma invånarantal, är dödssiffran på väg mot det tredubbla.

Kung Abdullah har i ett uttalande i statsmedia sagt att han har förståelse för att medborgarna är frustrerade över att ha fått sina livsomständigheter kringskurna. Landen har till följd av pandemin drabbats av den värsta lågkonjunktur man upplevt på flera decennier.

Kungen varnade samtidigt sina landsmän för att ansluta sig till vad han betecknade som ”dissidenter” vars syfte påstås vara att ”så intern splittring” i landet.

Brett folkligt missnöje

Uppgifter indikerar samtidigt att det handlar om ett brett folkligt missnöje mot nyndigheterna i spåren av en snabbt och kraftigt försämrad levnadsstandard. Vreden har under pandemin även ökat mot den omfattande korruption som finns i landet där vissa skor sig på andras bekostnad.

Bland de som tog till gatorna på måndagen och möttes av kravallpolis och tårgas fanns många från landets traditionella Herak-opposition som kräver omfattande politiska förändringar. Men många demonstranter var också småföretagare som till följd av coronarestriktionerna fått se sina företag gå omkull och inkomster försvinna.

LÄS ÄVEN: Polisens övervåld mot demonstranter i Stockholm – se VIDEO

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons