I slutet av förra året lanserades flera stora protester i Irland mot tillströmningen av 65 000 migranter. Ilskan var stor över att man inte ha fått information om var dessa skulle placeras. Många ifrågasatte också bristen på kvinnor och barn bland migranterna.

De många protesterna har orsakat debatt och har tagits upp till diskussion i senaten. De har också kallats en ”definitiv anledning till oro” av en expert på anti-extremism som menar att genuin oro över bostadskrisen har kapats av extremhögern. Aoife Gallagher anser också att grupperna som protesterar blir alltmer radikala i sin natur.

LÄS ÄVEN: Fortsatt ökning av illegala migranter till EU

En annan som anser att protesterna har gått över anständighetens gräns är ställföreträdande regeringschefen Micheál Martin. Hans utspel gjordes inför flera planerade protester mot anläggningar som huserar migranter.

Bättre gränskontroll

Samtidigt vill premiärminister Leo Varadkar se att Irland får en mer robust gränskontroll så att inte illegala invandrare kan ta sig in hur som helst och att beslut om asyl tas snabbare.

Han menar även att samhällen måste rådfrågas innan människor skickas dit, och att regeringen måste göra ett bättre jobb, dock ska de inte ha något ”veto” att sätta emot.

LÄS ÄVEN: Regeringen inför skärpta gräns- och utlänningskontroller

Regeringen har uppgett att den från och med den 10 januari tagit emot ”över 73 980 personer inklusive de som flyr från kriget i Ukraina och sökande av internationellt skydd”. Detta kan jämföras med 7 250 stycken vid samma tidpunkt förra året.

En som ser positivt på irländarnas protester är Nigel Farage.