boris-johnson-corona
Utrikes

Storbritannien överger den svenska metoden mot corona: ”Hundratusentals kan dö”

Publicerad 3/17/2020
Annons

I Storbritannien överger man nu den återhållsamma metod som hittills tillämpats för att begränsa coronasmittans utbredning. Metoden – som påminner om den svenska – döms ut som baserad på felaktig analys och skulle enligt forskare om den fortsatte att tillämpas ”sannolikt resultera i hundratusentals dödsfall”. Det rapporterar bland annat BuzzFeed.

Hittills har i huvudsak isolering i hemmet av konstaterat smittade och deras anhöriga rekommenderats, medan samhällsåtgärder på bredare front undvikits. Men forskare rekommenderar nu regeringen att i stället implementera en mer aggressiv taktik med hårda restriktioner och att denna upprätthålls i åtminstone 18 månader.

Om så inte sker kan enligt forskarna hundratusentals britter komma att dö av viruset och den brittiska vården kollapsa under en belastning som är flera gånger större än den tillgängliga kapaciteten.

Nu utdömda metoden tillämpas i Sverige

Den metod som hittills tillämpats går ut på att bromsa in men inte stoppa virusets spridning och genom så kallad flockimmunitet minska peakar i vårdbehov och skydda de grupper som löper störst risk att drabbas allvarligt av sjukdomen. Den brittiska metoden har hyllats av statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Men brittiska forskare dömer nu ut metoden som icke fungerande. I en färsk rapport skriver man att metoden inte kan användas utan att det leder till en belastning på akut- och intensivvård som är upp till åtta gånger större än de tillgängliga vårdresurserna. Man bedömer också att den kan resultera i så många som 250 000 dödsfall.

Man konstaterar vidare i rapporten att man tidigare förväntade sig att flockimmunitet skulle kunna byggas upp, men att man nu inser att det inte finns resurser att hantera så många coronafall som är förenade med det scenariot. Man rekommenderar därför den brittiska regeringen att byta till en hårdare taktik där målsättningen är att på alla sätt försöka stoppa epidemins framfart.

Vill se social distansering för hela befolkningen

Konkret innebär det enligt de brittiska forskarna ”en kombination av social distansering för hela befolkningen och isolering i hemmet för konstaterat smittade och alla som ingår i de smittades hushåll”. Man rekommenderar även nedstängning av skolor och universitet.

Tidsgränsen 18 månader för hur länge krisåtgärderna behöver upprätthållas baseras på hur lång tid man tror det kommer att ta att få fram ett fungerande vaccin mot coronaviruset.

Som ett resultat av de nya rekommendationerna signalerade premiärminister Boris Johnson att man nu drastiskt utökar de åtgärder som riktar sig mot den breda allmänheten. Alla sociala kontakter som inte är absolut nödvändiga bör undvikas, liksom besök på pubar, klubbar, biografer och teatrar, förklarade Johnson.

Vidare uppmanas familjemedlemmar till någon som insjuknat i vad man misstänker vara corona att inte lämna bostaden på minst 14 dagar, inte ens för att handla mat och andra förnödenheter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons