Premiärminister Boris Johnson och hans ministrar ska enligt uppgifter i brittisk press överväga att lämna delar av lagen om mänskliga rättigheter som landet antog för drygt 20 år sen. Detta för att göra det enklare att avvisa migranter.

1998 antog Storbritannien Human Rights Act. Detta gjordes med ambitionen att implementera lagarna i Europakonventionen. Med anstormningen av illegala migranter som fortsätter trots att man lämnat EU försöker man nu göra det enklare att avvisa de som inte har rätt till asyl.

LÄS ÄVEN: Här tar sig illegala migranter och deras smugglare in i Storbritannien med ett hånleende

Johnson och den konservativa regeringen har fått stark kritik för att man inte tagit tillräckliga åtgärder för att stoppa inflödet.

Myndigheterna ska redan ha genomfört en översyn av lagarna och vad man kommit fram till ska presenteras under de närmsta veckorna. Man utlovar att ”uppdatera” lagen efter Brexit.

Konflikt med Bryssel

Samtidigt försöker Bryssel hålla kvar landet i regelverket som en del av ett handelsavtal. Situationen kan utgöra en ny konflikt med EU för Storbritannien. Från brittisk sida har man dock gjort klart att frågan handlar om suveränitet och vägrat.

Johnson har varnat för att Bryssel kan ”skära upp vårt land” utan hans nya lag.