Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att regeringen byter energipolitisk inriktning. Planerna på att dubblera antalet vindkraftsparker skrotas. I stället ska hela sju nya kärnkraftsreaktorer byggas.

Kursändringen kommer i spåren av en tillbakagång för det regeringspartiet Tories där många konservativa väljare uttryckt missnöje med den förda energipolitiken som man mer associerar med vänsterpartier och gröna klimatalarmister. Kritik har även framförts inom partiet och regeringen.

Byter helt energipolitisk inriktning

Enligt den tidigare planen skulle den effekt som Storbritannien får från vindkraft fördubblas eller till och med tredubblas till år 2030 samtidigt som kärnkraften getts en undanskymd roll. Nu blir det tvärtom – storsatsningen på vindkraft läggs i malpåse och i stället ska ett stort antal nya kärnkraftverk byggas.

Den nya energiplanen skulle ha offentliggjorts för längesedan men har av olika skäl försenats. Klart står nu åtminstone att den avviker drastiskt från den tidigare planen.

De kärnkraftsreaktorer som planeras blir av ett mindre slag jämfört med de traditionella. Exakt var de ska placeras är inte klart men en plats som nämns är Wylfa i Anglesey där en kraftstation som numera är tagen ur drift finns.

Vindkraft endast där det finns lokalt folkligt stöd

Vindkraften överges inte helt men i motsats till Sverige, där S-regeringen nu beslutat att införa en lag som upphäver det kommunala självbestämmandet och tvingar kommunerna att acceptera vindkraftsparker, gör den brittiska regeringen tvärtom – vindkraft ska få byggas på orter där det finns ett lokalt folkligt stöd för detta.

Regeln gäller både land- och havsbaserad vindkraft. Det betyder att det moratorium mot landbaserad vindkraft som regeringen tidigare införde nu lyfts, vilket välkomnas av Labour-oppositionen även om man samtidigt underkänner regeringens energiplan mer allmänt.

Lokalbefolkning måste erbjudas billig eller gratis vindkraftsel

Ett ytterligare krav för att vindkraftsparker ska få byggas är att lokalbefolkningen garanteras billig eller gratis el från vindsnurrorna. I Sverige har sådana utfästelser gjorts för att blidka lokalbefolkningen men visat sig vara lögn. I stället har elen sålts till utlandet och ortsborna fått betala skyhöga elpriser på grund av den socialdemokratiska elkrisen.

Vissa förändringar i den brittiska regeringens energiplan föranleds också av Putins invasion av Ukraina och att man i likhet med många andra länder vill eliminera sitt beroende av rysk gas och olja.