Brittiska soldater pekas ut för grova krigsförbrytelser i Afghanistan, enligt en undersökning som BBC gjort. Nu vill Kina att såväl USA som Storbritannien utreds för krigsbrott i landet.

BBC har genom att granska hundratals militära rapporter kommit fram till att det brittiska specialförbandet SAS ”vid upprepade tillfällen dödat fångar och obeväpnade män under mystiska omständigheter” i Afghanistan.

Enligt rapporterna kan ett av förbanden ha dödat så mycket som 54 människor i strid med internationell rätt.

Tävlade om att döda flest

USA och Storbritannien invaderade Afghanistan i oktober 2001 och fick snabbt hjälp från andra Nato-länder. Insatsen i landet pågick fram till förra året, då de västerländska trupperna under kaotiska former drog sig ur och lät talibanerna återta kontrollen över Afghanistan.

De misstänkta krigsbrott BBC rapporterar om begicks i Helmandprovinsen åren 2010 och 2011 och genomfördes ofta i samband med ”natträder”. Enligt det brittiska public service-bolaget var det lätt för civila att hamna på SAS dödslistor.

Flera personer som tjänstgjort med SAS berättar att specialförbandets soldater ”tävlade med varandra” om vem som kunde döda flest, och att ett förband som granskats mer ingående hade som målsättning att döda fler än alla andra.

Många rapporter om hur afghaner dödats är mycket snarlika, vilket tyder på att de fabricerats. Det finns även uppgifter om att SAS i efterhand placerat ut vapen vid de döda kropparna för att få det att se ut som att de varit beväpnade.

Kina kräver utredning

Kina kräver nu att en grundlig internationell utredning av misstänkta krigsbrotten görs, rapporterar Xinhua. Wang Wenbin, en talesman för landets utrikesdepartement, säger att de uppgifter som framkommit är ”chockerande och fruktansvärda”.

Han anklagar både USA och Storbritannien för att försöka undgå ansvar för krigsbrott begångna i Afghanistan.

– De som skriker högst om att försvara mänskliga rättigheter har visat sig vara de värsta mördarna av oskyldiga civila; och de som ivrigast kritiserar andra länders människorättsförhållanden är de som borde rannsakas gällande sina mänskliga rättigheter, säger Wang.

– Det borde göras en grundlig internationell utredning av Storbritanniens och USA:s krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Låt rättvisa skipas för offrens skull, och skydda folk i hela världen från mer mobbing och grymheter.