boris johnson

Foto: U.K. Prime Minister, OGL 3

Utrikes

Storbritannien skrotar munskyddstvång och covidpass

Publicerad 1/20/2022
Annons

Då den brittiska regeringen säger sig vara nöjda med hur befolkningen vaccinerat sig och följt rekommendationerna tar man nu bort kraven på både munskydd och covidpass. Även rekommendationen att jobba hemifrån tas bort.

Från och med torsdag i nästa vecka återgår Storbritannien till ett normalläge igen. Man tror att omikronvågen har nått sin kulmen.

På en pressträff sa hälsominister Sajid Javid att detta är en stund hela landet kan vara stolta över och att det är en påminnelse om vad Storbritannien kan åstadkomma då man alla jobbar tillsammans.

Samtidigt understryker man att detta inte ska ses som att man nått mållinjen och att landet nu måste lära sig leva med covid precis som med influensan med återkommande nya varianter.

Javid uppmanar folk att fortsätta med saker som att tvätta händerna, ha en god ventilation och karantän ifall man testar positivt samt sätta press på dem som fortfarande inte vaccinerat sig.

Covidpass delvis kvar

Även om man tar bort de obligatoriska kraven på covidpass för nattklubbar och större evenemang kan organisationer själva välja att använda det. Och när det gäller munskydd tas kravet bort men man uppmanas fortfarande använda dem i slutna och trånga utrymmen eller då man möter främlingar.

Ytterligare nedtrappningar av restriktioner för resande och besök på äldreboenden ska komma under de närmaste dagarna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons