Storbritannien har markerat att de inte är e-handelsföretaget ”Amazon” för vapen till Ukraina.

I ett rättframt inlägg sa försvarsministern Ben Wallace att hans ”råd” till ukrainarna var att komma ihåg att de måste övertyga vissa tvivlande politiker i Washington och andra huvudstäder att de tiotals miljarder pund som de spenderar på militärt stöd till sitt land för dess krig mot Ryssland är värt besväret. Han sa också att folk vill se ”tacksamhet” för vapnen som doneras till Ukraina.

LÄS ÄVEN: Ungern blockerar EU:s vapenleverans till Ukraina

Ministern svarade på en fråga från Sky News om huruvida de allierades misslyckande att ge president Volodymyr Zelenskyj en tidsram för Nato-medlemskap vid ett stort toppmöte denna vecka skulle undergräva moralen hos hans trupper vid frontlinjen.

Zelenskyj sade senare till Sky News att han var förvirrad över vad försvarsministern sagt och tillade att ”vi var alltid tacksamma”.

– Jag visste inte vad han menade och hur jag annars skulle uttrycka min tacksamhet, sa den ukrainske presidenten och tillades skämtsamt:

– Vi skulle kunna gå upp på morgonen och personligen uttrycka vår tacksamhet till ministern. Vi är tacksamma mot Storbritannien.

Påverkar inte moralen

Wallace sade tidigare till Sky News att han inte trodde att de ukrainska truppernas moral skulle påverkas av Natos splittring, innan han beskrev hur Ukraina alltid ber om mer även efter att ha fått den senaste omgången vapen.

– Det finns ett litet ord av försiktighet här, vilket är att oavsett om vi gillar det eller inte vill människor se tacksamhet, sade Wallace i en briefing till journalister vid sidan av det två dagar långa Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius.

LÄS ÄVEN: Rapport: Fortsatt omfattande korruption i Ukraina

– Mitt råd till ukrainarna är att ibland övertalar man länder att ge upp sina egna lager [av vapen] och ja, kriget är ett ädelt krig och ja, vi ser det som att du för ett krig för – inte bara dig själv – utan våra friheter. Men ibland måste man övertyga lagstiftare i Amerika, man måste övertyga tvivlande politiker i andra länder, att man vet att det är värt det och att det är värt det och att de får något för det.

”Inget Amazon”

Wallace sa att man ibland hör ”gnäll” från amerikanska politiker – dock inte regeringen – om stöd till Ukraina att ”vi har gett 83 miljarder dollar eller vad som helst [och] du vet, vi är inte Amazon.”

LÄS ÄVEN: Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”

Försvarsministern sa att han också hade sagt till ukrainarna i juni förra året att Storbritannien inte var någon online-leverantör när det gällde vapenleveranser.

– Jag sa till ukrainarna förra året, när jag körde 11 timmar till [Kiev för att] få en lista – jag sa, jag är inte Amazon.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Ukraina är vår ”viktigaste uppgift”