Faksimil Twitter

Utrikes

Storbritanniens hälsovårdsminister stoppar vaccination av friska barn

Publicerad 9/4/2021
Annons

En rådgivande grupp brittiska medicinska experter, i hälsomyndighetens regi, vägrar ge grönt ljus till planerna att vaccinera friska barn mellan 12 och 15 år mot Covid-19. Fördelarna anses inte tillräckligt överväga riskerna riskerna för framtida hjärtmuskelinflammation.

Storbritanniens hälsovårdsminister uppger i ett brev att kommittén för vaccination och immunisering (JCVI) har meddelat att hälsofördelarna med att vaccinera barn bara är marginellt större än potentiell skada.

Brevet är undertecknat av Storbritanniens hälsominister Sajid Javid, liksom hälsoministrarna för Skottland (Humza Yousaf), Wales (Eluned Morgan) och Nordirland (Robin Swann). I brevet skriver hälsoministrarna bland annat:

Kära överläkare i Storbritannien,
Vi skriver på uppdrag av de fyra nationerna i Storbritannien efter de senaste JCVI- diskussionerna, den 1 och 2 september, rörande COVID-19-vaccination av barn och unga i åldern 12 till 15 år.

JCVI har uppdaterat sina råd i detta ämne. Dessa råd slår fast att kommittén anser att hälsofördelarna med vaccination endast är marginellt större än de potentiella skadorna.

Denna fördelmarginal, främst baserad på ett hälsoperspektiv, anses dock vara för liten för att stödja ett universellt vaccinationsprogram för annars friska 12- till 15-åriga barn, vid denna tidpunkt. Det är främst oro för framtida effekter av vaccinet, exempelvis förhöjd risk för hjärtmuskelinflammation, som har lett till JCVI:s avrådan.

SE ÄVEN: Studie: Vaccin ger SÄMRE skydd än covid-smitta

Myndigheterna har legat på för att vaccinera allt yngre

Vaccinrådgivarna har varit hårt pressade av myndigheterna, som har gjort det klart att de ville vaccinera alla barn från 12 år och uppåt. Regeringstjänstemän har suttit med under möten för att sätta press på forskarna. Trots detta har JCVI stått fast, skriver nu hälsoministrarna.

Barn med kroniska hälsoproblem med hjärta, lungor och lever och andra barn som löper extra risk för allvarlig sjukdom efter att ha smittats med Covid-19, kommer att erbjudas vaccinet men friska barn ska inte vaccineras, förutsatt att de brittiska myndigheterna följer experternas råd.

Hälsomyndigheterna böjer sig alltså för experterna, den här gången. Men redan nu ber Sajid Javid att ledande hälsobyråkrater ska överväga att vaccinera denna grupp i ett ”bredare perspektiv”, skriver Dokument.

LÄS ÄVEN: Covidsyndare jagas med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering

Barn vaccineras även i Sverige

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccination mot Covid-19 för barn med vissa medicinska tillstånd och med en ökad risk att bli allvarligt sjuk i virusinfektioner i 12–15 års ålder. Sedan augusti rekommenderas att alla barn i åldersgruppen 16–17 år vaccineras.

I Norge kommer alla barn från 12 år och uppåt kommer att erbjudas ett vaccin mot Covid-19. Målsättningen är att vaccinera barnen redan innan höstlovet. Även Frankrike, Irland, Italien, Spanien och Israel erbjuder vaccination av barn från 12 år och upp.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons