En mamma i Danderyd norr om Stockholm fick tidigare i år en chock då fyra beväpnade män bröt sig in i familjens villa, tvingade ner henne på knä, satte en kniv mot hennes strupe och tilltvingade sig diverse värdesaker. I rummet intill låg hennes tre barn och sov. Nu väntar förövarna på dom i fallet efter att rättegång hållits.

Kvinnan hörde underliga ljud och gick upp för att undersöka vad det var. Hon såg då att ett fönster krossats och kände sedan hur någon grep tag i hennes nacke.

– Han skriker åt mig och vill veta var jag har klockorna, var jag har pengar, var jag har guldet och var min man är, berättar kvinnan för polisen.

Tre maskerade män hade nu tagit sig in genom det uppbrutna fönstret. Den fjärde väntade utanför och höll vakt. Rånarna sökte igenom huset efter värdeföremål.

En av dem öppnade dörren till rummet där kvinnans barn låg och sov. Kvinnan vädjade till honom att inte gå in. Det gör han ändå. Han ställer sig och stirrar på barnen. Sedan går han vidare.

Familjens bil blev flyktfordon

Efter att ha stulit bland annat en klocka värd cirka 40 000 kronor och diverse smycken, tar rånarna nycklarna till familjens bil och försvinner i den. Det har senare framkommit att kvinnans tidigare make haft exklusiva klockor och en teori är att rånarna var ute efter dem.

Dt väpnade inbrottsrånet begicks i början av maj i år. Fyra män greps den 12 maj och åtalades för grovt rån.

En misstänkt försatt på fri fot

Samtliga uppges ha varit fåordiga och nekar till brott. En av dem, en 22-årig man, har försatts på fri fot. I Attunda tingsrätts dagboksanteckningar är mannens namn överstruket och markerat ”UTGÅR”. Enligt hans advokat, Jonas Granfelt, råkade mannen endast befinna sig på samma plats som de andra vid gripandet, ”för att ha ett möte om en skuld”.

– Han har ingen som helst koppling till de tre andra åtalade, och eftersom häktningen är hävd utgår jag från att han kommer bli helt frikänd, säger Granfelt till Expressen.

Alla fyra greps enligt uppgift på olika platser i villans närområde.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga oroade över brottsligheten – var femte ung man befarar rån

Fyra män deltog i rånet

En övervakningsfilm från rånet visar att fyra män deltar. Minimistraffet för grovt rån är fem års fängelse. I åtalet har åklagaren skrivit att ”brottet bör bedömas som grovt eftersom det skedde efter intrång i familjens bostad nattetid och att gärningsmännen således ”har visat synnerlig råhet och utnyttjat målsägandenas skyddslösa och/eller utsatta ställning”.

De tre som fortfarande sitter häktade är:

Amanuel Gebrihiulet som står registrerad som boende i Östersund och är medborgare i Eritrea. Han greps 4:40 på morgonen den 12:e maj och anhölls fem timmar senare. Amanuel firade sin 24:e födelsedag i tisdags. Han är tidigare dömd för bland annat rån, misshandel och narkotikabrott men har inte utvisats.

Abubakar Abdullahi Yassin är svensk medborgare, bosatt i Spånga. Han fyller 28 i november. Abubakar greps tio minuter efter Amanuel och häktades 9:51 på morgonen. Han är tidigare dömd för bland annat rån, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Alieu Ceesay är medborgare i Gambia. Han är registrerad som boende i Bromma. Alieu fyllde 28 år på lördagen. Han greps samtidigt som Amanuel. Han är tidigare dömd för bland annat ett flertal narkotikabrott, brott mot knivlagen, rån, medhjälp till rån, försök till rån, grov stöld, grov olovlig körning, rattfylleri och olaga hot men har inte utvisats.

Rättegången har avslutats och dom väntas komma nästa vecka. Eftersom häktningarna består är fällande dom att vänta för de tre.

En videoupptagning från rånet kan ses nedan.

authorimage