”Han är som en gås med ett extra lager teflon.” Kommentarerna på polisens intranät får kritik.

Det var på morgonen den 31 januari som rikspolischef Dan Eliassons avgång kungjordes, ett beslut som väckte starka känslor inom polisen där man på flera håll firade med tårta.

Även på polisens intranät har diskussionerna gått höga efter beskedet, något som kritiseras av Varg Gyllander, presschef på Stockholmspolisen.

Till en avskedshälsning Eliasson lade ut under rubriken ”Tack för den här tiden” kunde anställda kommentera:

”Äntligen ! Det var länge sedan man mötte så många småleende muntra kolleger i korridoren. Tyvärr sparkas han något i sidled, när han istället borde sparkats rakt ned.”

”Perfekt, då åker bubblet fram ikväll!”

”Spirande inkompetens vackert varvat med total brist på ödmjukhet…”

”Firar med fastlagsbullar!”

– Det har ju funnits – naturligtvis som vanligt på nätet – väldigt mycket som man inte ens behöver kommentera, säger Gyllander till Sveriges radio.

– Men det har också varit en ganska hård ton tycker jag från polisanställda, politiker, debattörer som använt en väldigt, väldigt hård retorik och anklagat den nu avgående rikspolischefen för allt ont som drabbat organisationen. Det har varit förfärligt ibland.

Anledningen till de starka reaktionerna tror Gyllander beror på en ”häxbrygd” som baseras på fyra faktorer: Dan Eliassons person, polisens svåra omställning i den nya organisationen, de sjunkande utredningsresultaten samt den komplicerade lönefrågan.

Bland kommentarerna till Eliassons avskedsinlägg fanns dock också några enstaka neutrala och positiva sådana, och vissa som anmärkte på vad man menar är den dåliga tonen.