På måndagen presenterade Sverigedemokraterna partiets skuggbudget. Utöver en satsning på landets pensionärer som man berättat om tidigare vill man även göra en stor satsning på rättsväsendet.

I onsdags presenterade Sverigedemokraterna sin nya satsning på landets pensionärer, vars pensioner man menar är alldeles för låga. Dessa vill man ge en tusenlapp mer i månaden.

Enligt partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, är pensionssystemet Sveriges viktigaste sociala skyddsnät som skapats för att ge svenska medborgare en trygg och värdig ålderdom. Men efter åratal av underfinansiering har Sverige i dag mer än 300 000 fattigpensionärer, den högsta andelen i Norden, och samtidigt en av Europas högsta pensionsåldrar.

LÄS ÄVEN: SD lanserar ny pensionsreform: Tusenlappen

Det var Sjöstedt som presenterade partiets budgetmotion ”Nu är det dags för Sverige”. Partiet vill spara in 17 miljarder kronor på biståndet nästa år och i stället lägga pengarna på bland annat rättsväsendet. För nästa år föreslår SD 4,4 miljarder mer än regeringen på detta utgiftsområde.

– Det är ganska påtagliga avvikelser, för vi tycker att regeringen underfinansierar rättsväsendet, säger Oscar Sjöstedt.

Satsning på polisen

Man vill också se en betald polisutbildning och en riktad lönesatsning. Ytterligare 2,9 miljarder ska gå till försvaret och samhällets krisberedskap. Hälso- och sjukvårdssektorn samt den sociala omsorgen ska få mer pengar, nästan tre miljarder.

– När alla våra reformer som har bäring på kommunsektorns finanser är implementerade, är det en förstärkning av kommunsektorn på 16,5 miljarder årligen.

Allmänna bidrag till kommuner ökas också med tre miljarder.

– Det är ingen raketforskning. Vi gör det mer lönsamt att arbeta och billigare att anställa.