OPEC-länderna har kommit överens om att skära ner oljeproduktionen med vad som motsvarar 10 procent av världens produktion – 9,7 miljoner fat om dagen. Syftet är att motverka effekterna av den minskade efterfrågan på olja som en följd av coronaviruset.

OPEC meddelade även att de har avtal med länder utanför alliansen för att göra motsvarande minskningar, vilket skulle leda till att den globala produktionen minskar med hela 20 procent.

Trump lovordar beslutet och skrev på Twitter att det kommer att rädda hundratusentals jobb i USA samtidigt som han tackade Putin och kung Salman.

Låga oljepriser sätter press på oljeproducenter och slår speciellt hårt mot USA:s oljeskifferindustri eftersom kostnaderna för framställning med den metoden är högre.

Begränsningarna av produktionen är de högsta som gjorts någonsin – fyra gånger större än det tidigare rekordet under finanskrisen 2008. Efter juni månad kommer producenterna långsamt öka produktionen igen även om reduktionerna kommer finnas kvar ändå till april 2022.

authorimage