Europeiska forskare säger sig ha gjort ett stort genombrott i arbetet med att utveckla praktisk kärnfusion, energiprocessen som ger stjärnor kraft.

Det i Storbritannien baserade JET-laboratoriet har slagit sitt eget världsrekord för mängden energi man lyckats extrahera genom att trycka ihop två former av väte. Experimentet producerade 59 megajoule energi under fem sekunder, motsvarande elva megawatt – mer än dubbelt så mycket än vad man fick ur liknande tester 1997.

Ifall kärnfusion framgångsrikt kan återskapas på jorden har det potential till en i princip oändlig källa till energi med låga halter koldioxid och strålning.

Även om energin man lyckats producera inte är massiv, och endast räcker till ungefär 60 stycken vattenkokare, validerar det de designval man gjort för en mycket större fusionsreaktor som nu byggs i Frankrike.

LÄS ÄVEN: USA tar första stegen mot fusionskraftverk

– JET-experimentet har tagit oss ett steg närmare fusionsenergi, säger Dr Joe Milnes som lett projektet.

– Vi har demonstrerat att vi kan skapa en stjärna i miniatyr i vår maskin och hålla den där i fem sekunder och få hög prestanda, vilket verkligen tar in oss i en ny värld.

ITER-anläggningen i södra Frankrike stöds av ett konsortium av världsregeringar inklusive EU-länder, USA, Kina och Ryssland. Det förväntas bli det sista steget i att bevisa att kärnfusion kan bli en pålitlig energikälla under den andra halvan av detta århundrade.