Idag gick regeringen ut med ett krispaket som kan komma att kosta 300 miljarder kronor. Bland annat införs korttidspermittering, staten tar över sjuklöneansvaret och företag kan få anstånd att betala in skatt. Trots detta dyker börsen kraftigt vid öppning i morse.

Det var på en presskonferens i morse som regeringen aviserade deras nya krisåtgärder.

Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Exempelvis kan en anställd gå ner på 40 procent arbetstid men arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.

Utöver det ska staten tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj.

Och slutligen ska företag kunna få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Det görs för att stärka deras likviditet och kan även tillämpas retroaktivt och därmed få tillbaka pengar från inbetald skatt. Om hela likviditetförstärkningen via skattekontot utnyttjas kan det kosta 300 miljarder kronor.

Sedan tidigare har Riksbanken gått ut och lovat att trycka nya pengar för 500 miljarder som ska gå till företag och banker “för att säkerställa kreditförsörjningen”.

Börsen rasar

Trots det omfattande stödpaketet rasar börsen vid öppning. I skrivande stund är den nere med över 6 procent. Kolumnisten Andreas Cervenka, som skriver om ekonomi, kommenterar det hela på Twitter:

Han noterar även att bankerna, återigen, får en massa pengar och undrar om de denna gång åtminstone ska stoppa utdelningarna, som isåfall säkerställs av skattebetalarna: