Mellan Polen och Belarus fortsätter 20 000 polska poliser och militärer att hålla gränsen mot de tusentals migranter som lovats fri lejd till Europa.

Många av de migranter som nu sitter fast i gränsområdet har betalat dyrt för att få komma till Europa där man söker en mer behaglig tillvaro. De flesta vill till Tyskland men även Sverige. Många har fått visum med löften om att kunna fortsätta till norr.

Bilder sprids också i sociala medier där man uppmärksammar att många av de påstådda ”flyktingarna”, som vissa medier fortfarande kallar dem, liksom under migrantkrisen 2015 är både välmående och välklädda i dyra märkeskläder.

LÄS ÄVEN: SD: Hjälp Polen bygga barriärer mot Belarus

Inför resan får man instruktioner om hur man ska agera för att maximera chansen till att få släppas in i EU.

Stödet för den polska armén är stort både i Polen och på andra håll i världen.

Finland redo

I Finland säger inrikesminister Maria Ohisalo att landet kan stänga gränserna ifall man skulle bli föremål för liknande hybridpåverkan som Belarus nu utsätter sina EU-grannar för.

– Vi kan stänga våra gränser om vi utsätts för något i den här stilen. De facto har vi ju redan stängt gränserna vid exceptionella lägen, som nu under pandemin. Samtidigt måste man förstås vara medveten om att vi inte kan patrullera varenda meter av den långa gränsen mot Ryssland. Där behövs i så fall hjälp av elektroniska övervakningsmetoder, säger Ohisalo till Yle.

LÄS ÄVEN: Fler sanktioner för Belarus att vänta

Hon understryker att EU inte får böja sig för Belarus försök att påverka unionen.

– Det är helt klart att det handlar om hybridpåverkan. Belarus försöker splittra EU-länderna och samtidigt få dem att bryta mot internationella konventioner, säger Ohisalo.