Efter den stora branden i den historiska katedralen Notre Dame har förmögna privatpersoner liksom länder sällat sig till skaran som vill hjälpa Frankrike att bygga upp katedralen till sin forna glans. 

Bland de som sagt sig vilja hjälpa till med finansieringen är affärsmannen och konstsamlaren Bernard Arnault, ägare till bland annat Louis Vuitton, som gick ut och sa att hans familj donerar omkring 2 miljarder kronor till återuppbyggnaden, enligt the Express. Erbjudandet kom efter att en annan mycket generös donation på omkring en miljard gjorts av miljardären François-Henri Pinault, som bland annat äger Gucci och Yves Saint Laurent.

Den franska energijätten Total ska också ha erbjudit en miljard i finansiering.

LÄS MER: Notre Dame i full brand – kulturarv från 1163 upp i rök

Men nu kommer även hjälp från utlandet. Piotr Gliński, den polske vice premiärministern och kulturministern, deklarerade att landet är redo att hjälpa Frankrike med återuppbyggnaden, rapporterar Poland In. Han sa även att det är nödvändigt att återuppbygga men att det är för tidigt att specificera exakt vilken hjälp Polen kan bistå med.

– Polen har framstående experter inom arkitektoniskt bevarande, lade han till.

LÄS MER: Alex Schulman om branden i Notre Dame: ”Äntligen.”

Totalt sett ska nära en miljard euro, motsvarande 10 miljarder svenska kronor, redan ha utlovats där även Apple och katoliker runt om i världen ska ha bidragit.

Det är oklart vad kostnaden för att återuppbygga katedralen kommer att bli, men restaureringen av Westminister i London beräknades till 35 miljarder kronor, enligt vänstertidningen Guardian. Den byggnaden är förvisso större, men Notre Dame är mer skadad.