el-strom
Inrikes

Stort strömavbrott i Stockholm – 40 000 drabbade

Publicerad 8/10/2020
Annons

På måndagen drabbades stora delar av centrala Stockholm av ett omfattande strömavbrott. Delar av Kungsholmen, Norrmalm och Vasastan har varit utan ström. Orsaken är än så länge okänd.

Det var vid kl 12 som strömmen försvann och som mest var 39 783 hushåll utan el.

Enligt Jonatan Björck, presschef på ellevarantören Ellevio, var en stor geografisk del av Stockholm berört av felet.

– Vi vet i nuläget inte vad orsaken är, men felet är på en ledning mellan Beckomberga och Kungsholmen som det har inträffat något med. Nu försöker vi leda om strömmen i systemet, sa Björck vid 12.15 till SVT Nyheter.

Initialt uppgav man att problemet skulle vara löst till kl 13. Det skulle dock dröja till kl 14 tills man fått tillbaka elen hos samtliga hushåll.

Även trafikljusen i Stockholm påverkades. Tunnelbanan kunde dock fortsätta att gå som vanligt.

Övergiven kärnkraft och elbrist

Tidigare i sommar blev man tvungna att nödstarta fossileldade kraftverk efter att kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 stängts ned.

I en hemligstämplad rapport som avslöjades i december 2019 framgick att Ringhals kunde drivits vidare med små investeringar.

Efter Barsebäcks nedläggning 2005 har elbrist varit ett akut och återkommande problem i främst södra Sverige. Man har även varnat för att elbristen kan påverka tillväxten i regionen. Brödjätten Pågen är ett företag som drabbats hårt.

authorimage

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons