Fler än 1 300 poliser deltog i helgen i tillslag mot kriminella arabiska klaner i Tyskland. Insatserna som skedde på flera platser i den nordvästra delen av landet var riktade mot barer med vattenpipor, kaféer och olika tillhåll för spelverksamhet.

I nordvästra Tyskland uppskattar polisen att det finns omkring 50 klanfamiljer som sysselsätter sig med kriminell verksamhet. Enligt bland annat Deutsche Welle handlar det om prostitution, penningtvätt, bedrägerier, narkotika, våldsbrott och vandalism. Runt familjerna uppskattar polisen att det finns omkring 10 000 engagerade personer.

På lördagskvällen genomförde tysk polis en stor insats mot dessa syndikat. Det handlar enligt tysk media om klaner med arabisk bakgrund.

LÄS ÄVEN: Arabiska klaner styr stora delar av Berlin

Tillslagen ägde rum i Dortmund, Essen, Duisburg, Bouchum, Recklinghausen och Gelsenkirchen och över 1 300 poliser deltog i arbetet. Insatsen var främst riktad mot verksamheter som kan användas för att tvätta pengar från kriminell verksamhet samt tillhåll som kan beskrivas som en fasad för annan kriminell verksamhet.

Polisen meddelar genom Twitter att man greps med 9 000 euro (92 000 kr) i kontanter. Nu måste han bevisa att pengarna inte kommer från brottslig verksamhet.

Politiker följde med
En högt uppsatt politiker följde med i en av polisinsatserna för att bilda sig en uppfattning om läget. Herbert Reul är minister i förbundslandet Nordrhein-Westfalen och förklarade för media att ”vi inte kan tillåta dessa kriminella syndikat att skapa egna lagar i Tyskland”.

– Vi behöver visa att vi är här och att vi har noll tolerans för olagligheter, sade Reul.

Samordnat tillslag
Polisen utförde insatserna tillsammans med brandkåren, tyska skatteverket och tullen.

Klanmedlemmarna saknar respekt
I ett twitterinlägg skriver den tyska polisen att dessa kriminella klanmedlemmar saknar respekt för polis och räddningstjänst. Det är något som man finner helt oacceptabelt.