Under lördagen drog Pride-paraden fram från Norr Mälarstrand till Östermalms IP, i Stockholm. Som bekant för Samnytts läsare var Sverigedemokraterna inte välkomna att delta, precis som vid tidigare valår. I tåget gick däremot representanter för riksdagens samtliga övriga partier i ett försök att fiska röster. En av deltagarna var klimatminister Annika Strandhäll (S), som dock inkluderade SD via sociala medier.

I en längre harang på Instagram skriver klimatministern: ”Varför vill Liberalerna ge SD makt över hbtqi-personers rättigheter?!”, något hon menar kommer ”innebära bakslag för kvinnor” och ”försvåra för hbtqi-personer i Sverige”. Strandhäll varnar för ”SD-toppar som Björn Söder på viktiga poster runt regeringen”.

Riksdagsledamoten Björn Söder (SD), som tidigare riktat kritik mot Pride-arrangemanget har bland annat konstaterat att ”den inflytelserika homolobbyn försöker normalisera sina sexuella avarter”. Som exempel lyfte han i SD-kuriren att under Stockholm Pride 2003 försökte arrangörerna sexualisera småbarn och lyfta fram dem som homosexuella, något SD var det enda politiska partiet som reagerade på. Det gjorde även barnrättsorganisationen Ecpat, som protesterade och menade att annonserna talade till pedofiler. Strandhäll verkar dock inte se detta som något problem.

I inlägget oroar sig också klimatministern över Ebba Busch (KD) som ”sannolik socialminister” i en högerkonservativ regering. Även Busch har, enligt Strandhäll, kritiserat Pride för att bidra till ”en sexualisering av samhället”. Ebba Busch deltog själv under lördagens parad, där hon med regnbågsflagga i hand, dansade sig fram.

LÄS ÄVEN: Klimatminister Annika Strandhäll (S) i ny hatattack mot journalist

”Fake news”

Busch har, enligt Strandhäll, kritiserat det vänsterpolitiska satirkontot Dyngbaggegalan, som publicerar videoklipp för att underhålla och elda på sina meningsfränder. De har i dagarna klippt ihop en video där Busch:s deltagande i årets Pride kontrasteras med hennes tidigare uttalanden gällande sexualisering av barn samt att den bästa familjekonstellationen för barn är ”mamma-pappa-barn”. Klippen kommer från två skilda sammanhang och visas utan kontext för att uppnå komisk effekt och göra en politisk poäng.

Busch påstås kalla det hela för ”fake news” och Strandhäll menar att ”Utspel som dessa känns igen från Trump och den amerikanska alternativa högern”. Hon skriver även att: ”Det är förbluffande att en svensk ministerkandidat beter sig på det här viset”.

I kommentarsfältet till Strandhälls påhopp, varvas hyllningar med kritik och påpekanden som: ”Jag trodde Pride skulle handla om kärlek men du väljer att snacka ner en medsyster idag”.