Tidigare i veckan besökte regeringsföreträdare, Sveriges Konung, EU:s ledare Ursula von der Leyen och andra politiker ett EU-möte i Kiruna. I samband med mötet offentliggjordes att Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller har påträffats i just Kiruna. Men det som väckt uppmärksamhet hos oppositionen är inte det makalösa fyndet – utan hur regeringen klädde sig under besöket. Nu har den tidigare S-ministern Annika Strandhäll publicerat en manipulerad bild på Twitter och kritiserat regeringen utifrån ett således påhittat scenario.

På den riktiga bilden från mötet står ett gäng politiker iklädda vinterkläder i form av lånade varma jackor och täckbyxor. Under veckans gång har vänstern i den offentliga debatten attackerat regeringen för den klädseln. Man har bland annat fokuserat på att Ulf Kristerssons (M) lånade täckbyxor ska ha sett ut att vara för stora – och att Ebba Buschs (KD) gula jacka från svenska märket Fjällräven ska ha väckt för mycket uppmärksamhet. Ebba Busch har själv bemött klädselkritiken på Twitter.

Ylva Johansson (S) syns också på bilden iklädd en röd vinterjacka från samma märke – men det har vänstern struntat i.

LÄS ÄVEN: Europas största fynd av sällsynta jordartsmetaller i Sverige

Strandhäll publicerade fakebild

Men på lördagskvällen framfördes en något oväntad variant på den klädselrelaterade kritiken mot regeringen. Det var den tidigare S-ministern Annika Strandhäll som publicerade den kända gruppbilden från EU-mötet – men där någon redigerat in gula reflexvästar med silvriga stjärnor på majoriteten av alla mötesdeltagare.

”Magdalena Andersson hade aldrig låtit Svenska regeringen presenteras som en förskoleklass från Kiruna”, raljerade Strandhäll.

Faksimil av den nu borttagna tweeten.

Högst upp i tråden på bilden nedan, där det först står ”Denna tweet har raderats av dess upphovsman”, låg Strandhälls tweet innan hon raderade den. Även ett svar från S-politikern Alva Dahn har i efterhand raderats.

Inlägget raderades senare under kvällen efter att andra användare upptäckt publiceringen och påtalat att bilden är manipulerad samt ifrågasatt varför hon publicerat den.

Bilden till höger i detta twitter-inlägg ska enligt uppgift vara originalbilden:

Annika Strandhäll har inte uttalat sig vidare om sitt försök att förflytta fokus från Sveriges riktiga kriser med hjälp av den manipulerade bilden.

LÄS ÄVEN: Strandhäll attackerar regeringsbildningen: ”Släpper in hord av SD-tjänstemän”