strandhall-brak-expressen-feature

Martin Lerberg Fossum/Faksimil

Inrikes

Strandhälls storbråk med Expressen om ABF-kuppen – ”30 år bakom mig i svensk förort”

Publicerad 2/1/2023
Annons

S-profilen Annika Strandhäll angriper Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron. Bakgrunden är helgens gängkriminella ”kupp” inom Socialdemokraterna i Botkyrka kommun.

Veckans hittills största inrikesnyhet är utan tvekan hur kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), ”kuppades bort” under ett lokalt medlemsmöte för kommunens socialdemokrater i lördags.

LÄS ÄVEN: KS-ordförande stängde kriminella fritidsgårdar – sparkas av S

Bakgrunden är att Östlin ytterst bar ansvaret för att kommunens ABF-drivna fritidsgårdar förra året med omedelbar verkan stängdes efter att det framkommit att de hade kopplingar till gängkriminalitet. Enligt medieuppgifter deltog gängkriminella i ”kuppen” mot Östlin, där hon sparkades från sin post.

Socialdemokraterna försvarar sig

Under tisdagen mobiliserade Socialdemokraterna ett försvar av lördagens beslut att byta ut Ebba Östlin. Partiet kritiserar ordvalet ”kupp” och hävdar att det var ett ”demokratiskt medlemsmöte”.

Partiföreträdare tycker inte att det är konstigt att ett flertal nya medlemmar, enligt Aftonbladet bland dem ”personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där”, dök upp på mötet för att rösta om Östlins framtid.

– Jag tycker att det är kränkande att komma med så grava anklagelser mot oss 179 medlemmar, säger Katarina Berggren (S) till Sveriges television.

Berggren deltog själv i lördagens möte och är sammankallande i partiets valberedning.

Annika Strandhälls förortsbakgrund

En av dem som i sociala medier gett sig in i kuppdebatten är S-profilen och tidigare statsrådet Annika Strandhäll. På Twitter kritiserar hon Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron när han kritiserar Socialdemokraternas krishantering.

LÄS MER: Gängkriminella sossar ”kuppade bort” Ebba Östlin

”Den frenesi och brist reflektion innan hastigt producerade krönikör och ledare vi sett senaste dygnet med utgångspunkt från ett tidigare satt narrativ om förorter och kriminalitet tycker jag är ett problem. Det är min åsikt efter då 30 talet år som boende och arbetande i förort”, skriver hon bland annat.

Strandhäll lyfter flera gånger fram sin förortsbakgrund.

Faksimil

Växte upp i Bergsjön

Annika Strandhäll är född och uppväxt i Göteborgsförorten Bergsjön. Hon flyttade emellertid därifrån 1997, när hon var 22 år gammal. Det var arton år innan bostadsområdet först klassades som ”särskilt utsatt” av polisen.

Strandhäll bodde därefter ett tiotal år i centrala Göteborg innan hon 2011 flyttade till Stockholm. Idag bor hon på Södermalm i Stockholm. Hon bodde innan dess i en dyrare villa på Värmdö.

LÄS ÄVEN: Här är Annika Strandhälls lyxvilla – till salu för nio miljoner

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons