FINANSO.SE

Stress och ångest över hur ekonomin påverkas av Corona-krisen? Ta del av spartips här!

Publicerad 6/9/2020
Annons

Trots att saker och ting verkar gå bättre i världen i förhållande till Corona-krisen, så vet vi ännu inte vad som kommer hända i framtiden. Det är en kris under utveckling, och ingen vet säkert hur länge den kommer att hålla på och vad den långsiktiga effekten kommer att vara. Trots att Sverige inte stängt ner som andra länder, påverkas vår ekonomi ändå.

Detta sätter en enorm stress på individer, och trots att du kanske är en av de lyckliga som fått behålla jobbet, kan det påverka din ekonomi. Men genom att ta kontroll över din ekonomi kan du överleva krisen. Läs mer här!

Skapa dig en överblick över din nuvarande ekonomi

Det första och absolut viktigaste steget är att först få en överblick över din nuvarande privatekonomi. Krisar det i slutet av varje månad, eller har du alltid pengar över så att du vet att du klarar dig trots att något oväntat inträffar? Beroende hur din ekonomi har det så finns det olika metoder att ta användning av. På Finanso.se kan du få hjälp på vägen till hur du säkrar dina pengar och din framtid.

Börja budgetera och spara pengar

Som tidigare nämnt påverkas även Sverige av Corona-mörkret, och regeringen spår hög arbetslöshet och tvärbroms i ekonomin. Det är därför inte onormalt att vara orolig i dessa tider och drabbas av ångest och stress. Såklart vill du att du och din familj ska klara sig, och gärna kunna njuta av små vardagsaktiviteter som gör livet lite lättare. Oberoende av om du är arbetslös eller fortfarande jobbar fulltid, krävs det budgetering och att man börjar spara pengar. För ingen vet hur situationen kommer utveckla sig.

Det är viktigt att du därför planerar en tydlig budget, räknar på utgifter och ser vilka utgifter du kan skära ned på. Om du lägger onödigt mycket pengar på personliga nöjen, kanske det är på tiden att skära ned på dessa för att pengarna ska räcka till de mest essentiella utgifterna. Genom att skära ned på onödiga saker får du pengar över, och då kan dessa sättas in på ett sparkonto, ett s.k. ”nödkonto” som du och din familj kan använda sig av om saker och ting börjar krisa.

Prioritera vart dina pengar ska gå

Det finns ingen anledning till att slopa nöjen helt, men kanske du och din familj i detta tillfälle inte behöver den senaste märkesjackan eller Iphone. Men i dessa tider av en viruspandemi bör man överväga och ompröva sina prioriteringar. Fråga dig själv men även din familj om vart pengarna ni spenderar går, och om de går till saker som är viktiga. Om svaret på den sista frågan är nej, kan det vara smart att omprioritera era val.


Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons