Vaccin ger i princip inget skydd mot så kallad långtidscovid, det vill säga alla de kvardröjande symptom som många rapporterar långt efter att de akuta sjukdomssymtomen försvunnit. Det konstaterar en nyligen genomförd studie vid universitetssjukhuset i Oslo.

Många som insjuknat i covid får ett eller flera andra symptom som kan hålla i sig mycket lång tid efter att man tillfrisknat från det akuta sjukdomstillståndet. Det handlar om sådant som bortfall eller förändringar av lukt- och smaksinne, utmattning, andningssvårigheter, koncentrationsstörningar med mera.

Ett forskningsteam under ledning av läkaren Arne Søraas vid Oslos universitetssjukhus har genomfört en studie där man jämfört två patientgrupper där den ena bestått av vaccinerade patienter och den andra av ovaccinerade. I den vaccinerade gruppen var det färre som akut behövde uppsöka sjukhus i samband med insjuknande men i övrigt är skillnaderna i symptom små.

”Väldigt överraskande”

Søraas säger till Aftenposten att han finner det ”väldigt överraskande” att vaccinering inte tycks göra varken till eller ifrån när det gäller långtidssymptom och kallar de fynd hans forskningsgrupp gjort för ”trista”.

I studien har man följt upp de två patientgrupperna i femton månader efter insjuknande. De har dessutom jämförts med en kontrollgrupp som inte haft covid. Det visar sig att de vaccinerade och ovaccinerade patienterna drabbats av långtidssymptom i samma omfattning.

Den teori till förklaring av varför det är så här är att vaccin endast mildrar de akuta symptomen men inte skyddar mot själva infektionen. Det innebär att om det är infektionen i sig som orsakar långtidssymptomen så erhålls inget skydd mot dessa av vaccinet.

LÄS ÄVEN: Vaccin stoppas för yngre än 30 – för hög risk
LÄS ÄVEN: Icke-vaccinerat blod kan bli hårdvaluta