malmö stadshus

Malmö stadshus. Foto: Mrkommun

Inrikes

Studie: Bidragsfusk bekämpas inte i Malmö – socialsekreterarna för generösa

Publicerad 1/5/2020
Annons

En studie där över 1 000 av landets socialsekreterare deltagit avslöjar att Malmö är generösare med socialbidrag än både Stockholm och Göteborg. Kommunen får även hård kritik av sina egna revisorer eftersom bidragsfusk inte bekämpas. Dessutom varierar de bidragssummor som beviljas beroende på var i Malmö man bor. Det rapporterar Sydsvenskan.

Sveriges kommuner betalar sammanlagt ut ungefär 11 miljarder kronor i socialbidrag varje år. Malmö ensamt står för en av de miljarderna vilket innebär att staden står för hela tio procent av landets totala socialbidragskostnader.

2019 redovisade Malmö ett underskott på 200 miljoner kronor i sin budget för socialbidrag – en budget som spräckts år efter år.

Socialsekreterarna överdrivet generösa med skattepengar

Detta beror på att socialsekreterarna i Malmö är generösare än sina kollegor i andra kommuner. De är till och med mer generösa än de allmänna rekommendationerna, rapporterar tidningen.

När det kommer till bidrag som ska hjälpa till med hyreskostnader ska Malmö stad följa riktlinjerna från Försäkringskassan gällande ”högsta godtagbara boendekostnad”. Malmö stad har nu granskat 1 738 hushåll på en socialtjänstavdelning – och upptäckt att 247 av dessa familjer har fått belopp som överskrider Försäkringskassans rekommendationer. I snitt har dessa bidragstagare fått 1 475 kronor mer än rekommenderat.

Malmö har högre benägenhet att säga ja till bidrag

En studie vid Stockholms universitet bekräftar nu att Malmös socialsekreterare är mycket generösare än övriga i landet.

1 000 socialsekreterare i Sverige, 232 av dem från Malmö, fick under 2019 bedöma och fatta beslut i åtta fiktiva socialbidragsansökningar. Än är inte studien klar, men enligt det preliminära resultatet har socialsekreterarna i Malmö en högre benägenhet att säga ja till socialbidrag om man jämför med socialsekreterare i Stockholm och Göteborg. Dessutom betalar Malmö ut högre belopp än de två andra storstäderna.

Kommunens granskning ger socialtjänsten hård kritik

Kommunen har själva granskat bidragsutdelningen från juni till december 2019 och kommit fram till att det finns omfattande brister. Man skriver kritiskt att det inte finns något organiserat arbete för att bekämpa bidragsfusk – detta trots att man inom socialtjänsten är medvetna om att bland annat falska hyreskontrakt och dolda inkomster från svartjobb förekommer.

Ibland låtsas sambopar att de flyttat isär genom att skriva sig på olika adresser. På så vis kan de få mer socialbidrag. Utöver detta slipper många bidragstagare betala tillbaka felaktigt utbetalda socialbidrag. Alla misstänkta bidragsbrott polisanmäls inte.

Beroende på var i staden du bor kan du få olika mycket bidrag. Vissa socialsekreterare säger ja till bidrag för att köpa dator medan andra hänvisar till bibliotekens datorer. Socialtjänsten analyserar inte heller socialbidragskostnaderna som kontinuerligt fortsätter att öka.

Malmö stads revisorer skriver att de ”ser mycket allvarligt på resultatet av granskningen”.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons