virus-vaccin-covid-corona-bild-Gerd-Altmann-Pixabay

Bild: Gerd Altmann.

Vetenskap

Studie: Covid-19 kan ge hjärnskador

Publicerad 1/19/2021
Annons

Enligt en ny studie från Akademiska sjukhuset i Uppsala som publiceras i tidskriften European Journal of Neurology kan covid-19 skada nervceller i hjärnan.

Forskarna har studerat 19 patienter med covid-19 och neurologiska symtom som vårdats vid Akademiska sjukhuset. De flesta av dessa behövde intensivvård.

– Ännu vet vi inte hur skadorna uppkommer. I de flesta fallen verkar dock inte coronaviruset vara någon direkt orsak till de neurologiska symtomen och skadorna på nervcellerna, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, till Upsala nya tidning.

Patienterna hade ett eller flera symptom på nervpåverkan, exempelvis psykiska förändringar, sänkt medvetandegrad, förvirring, huvudvärk och svaghet i armar och ben.

Fortsatta studier

Nu går man vidare med att försöka kartlägga hur covid-19 kan ge upphov till skador på nervceller.

– Troligen finns inte en enda utan flera olika mekanismer bakom skadorna. Hos en del patienter har vi till exempel sett tecken på att covid-19 utlöst en autoimmun reaktion som angriper hjärnan, säger Elham Rostami.

När det gäller långtidseffekterna är mycket fortfarande ovisst, men man hoppas att uppföljningsstudier kommer att ge bättre kunskaper under det kommande året.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons