Foto: Pelle Fredriksson.

Studie: Ekologisk mat sämre för klimatet

Delningar

Slutsatsen görs i en vetenskaplig studie som publiceras i tidskriften Nature. En av de fyra forskarna bakom studien är svenske Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers i Göteborg.

– Vi har kommit fram till att ekologisk mat har större klimatpåverkan än konventionell mat. Det beror på att ekologisk mat kräver mer areal, mer mark för samma mängd mat, säger Wirsenius till SR Ekot.

På den globala marknaden innebär det att ekologisk odling relativt sett kräver att mer skog avverkas någonstans i världen och mindre skog ökar koldioxiden i atmosfären.

Ett exempel studien ger är ekologiska svenska ärtor som ger 50 procent större klimatpåverkan än de konventionellt odlade. För ekologiskt svenskt vete ligger skillnaden än högre, upp till 70 procent.

– Det är väldigt stor skillnad i avkastning. Det går åt nästan dubbelt så mycket mark för samma mängd vete när man odlar den ekologiskt.

Även ekologiskt nötkött ger större klimatpåverkan.

Samtidigt framhåller Wirsenius att det finns fördelar med ekologiskt som att man inte använder bekämpningsmedel och bättre djurvälfärd.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

251 KOMMENTARER

 1. Buridans åsna än mer förvirrad när motstridiga grupper trugar och kräver ät av vår hötapp!

  När skall vi återuppta konsekvensanalys och riktig vetenskap istället för politik och religion för att styra våra beslut?

 2. En stor gåta är att bönder som säger sig odla ekologiskt för att föda
  upp djur. Att de fick dispans att kalla sig ekologiska när de inte fick tag
  i foder som var godkänt.
  Annars är det väl så att stallgödsel från djur är ett måste när man
  odlar ekologiskt.
  De äldre kan berätta hur åkrarna såg ut förr hälften var tistlar.

 3. Bra att ”bluffen” avslöjas. Kolla priserna på ekologiska maten i närmaste stora mathallen: hylla in och hylla ut med ekologiskt och priserna därefter. Det finns andra effektiva metoder att spara naturen och klimatet. Mat har vi odlat UTAN onödiga tillsatser i hundratals år.

 4. Appropå klimatpåverkan……….

  ”“The hot and dry year 1540 (from February 28 to September 19) was by far much more extreme than now in 2018.
  For example over that long period in Zurich it rained only four times.
  In Milan it it was completely dry for five months”
  —Werner Kirstein, klimatolog prof.”

  • Helt klart beroende på de stora koldioxidutsläppen det året!
   Alla fossila bränslen är skurken!
   Har absolut inget med solvindar och solstrålning att göra!

 5. Flumkommunister och dårar utan kunskap eller utbildning styr Sverige. Lagstadgade Biobränslet som enligt lag ska blandas i allt drivmedel samma sak. Skadligt för naturen då odlandet kräver stora arealer av skövlad skog.

  • Du träffade rätt, Svenstian styrs precis av flumdum kommunister och idioter utan kunskap. Vår statsminister är en av de många, som har svårt för innantill läsning, geografi bara för att, nämna några ämnen. Så här är det igen och det tar aldrig slut. Nästan allt vad en dumsvensk rör vid går ad helvede till!

 6. Man måste väl själv få bestämma om man vill äta ekologisk mat eller inte.
  Jag köper vad sjutton jag vill, utan att försöka behaga någon annan än mig själv. Om folk vill äta monstertjurar så måste de väl få göra det och de som vill spisa genmanipulerad mat, måste också få göra vad fanken de vill.

 7. Den absolut bästa maten med minst klimatpåverkan är bacon. Det framkom av en studie för sex, sju år sedan där man tittade på utsläpp per kg.
  Jag håller helt med dem. Bacon är den bästa maten.

 8. Jag måste skratta. Högt och gott. Kan inte låta bli. Så många jag känner, som propagerat för hur nyttigt det är för oss att äta ekologiskt och hur viktigt det är för miljön. De säger ”det är värt de extra pengarna”, och blänger på mig som försöker köpa så billigt som möjligt. Dock med kvalitet, naturligtvis.

  Butiksägarna har kunnat ta ett högre pris. Just på grund av en liten symbol som säger ”ekologiskt”. Och alla miljöpartister och liknande har kunnat dansa jubeldans kring detta. Likaså, ”fair trade”, läste någonstans att det är ungefär lika stor bluff. De bönder som jobbar för det, har det lika illa, till och med värre, än de som jobbar utanför ”fair trade”. Så alla sådana här kampanjer, de är bluffar, designade för vårt dåliga samvete. Vi ska betala extra för något vi tror är bra. Medan bakom kulisserna sitter några och storskrattandes blir rika.

  Skönt att det är avslöjat. Så att folk kan gå tillbaka till ordinarie varor igen. Och jag slipper bli antastad av miljönissar som påstår att det är så viktigt att jag köper ekologiskt. Annars försvinner polarisarna. Så jag kan hänvisa till denna rapport och avfärda dem.

   • Vill du undvika att Europa ska invaderas av desperata afrikaner så kan det vara bra att köpa fair trade, eftersom det leder till långt bättre levnadsförhållanden för bönderna. Hade alla människor köpt fair trade hade knappt några afrikaner velat lämna Afrika.

    LO har ingenting med märkningen att göra.

    • Wikipedia: ”I Sverige representeras Fairtrade International[2] av Fairtrade Sverige som består av ett aktiebolag, Fairtrade Sverige AB, som ägs av Landsorganisationen (LO[4]) och Svenska kyrkan samt Föreningen för Fairtrade”

     Så var det med den saken.

     Hade vi stängt Europas gränser och gjort klart att vi inte vill ha ett folkutbyte på den här kontinenten så hade inga afrikaner kommit, desperata eller ej. De kan pröva lyckan i Israel istället tycker jag.

  • Certifikat typ fair trade innebär endast att ägaren pyntar in en slant per år för att kunna förse förpackningarna med stämpeln. Det krävs bara några underskrifter och stämplar på några dokument så är det fixat. Tar inte många minuter.

  • Det finns många andra viktiga saker som inte nämns. Ta t.ex jorderosion.
   Genom att använda sig av bekämpningsmedel får man större skördar på
   kort sikt, men eftersom det ofta leder till jorderosion blir effekten på
   sikt att marken regnar bort. Så att ta ett enskilt år och fokusera på
   det är orimligt. Värdet med ekologiskt jordbruk är att det är
   långsiktigt hållbart, inte att det ger abnormt stora skördar under en
   kort period.
   Jorderosion är bara ett exempel. Det finns fler. Övergödning, brist på biologisk mångfald, miljögifter i mat, luft och vatten.
   Sen är näringsvärdet oftast bättre i ekologisk mat med.

  • Kasta inte ut barnet med badvattnet, ekologiskt jordbruk är urgammalt och har ingenting med moderna -ismer att göra som några mentalt överstimulerade forskare suttit och filat på vid våra lärosäten. Plocka russinen ur kakan men släng resten, d v s det som uppenbart är odugligt.

   • Okki finokki.
    Det låter vettigt.
    Problemet med existensen på jordgloben är globalisterna som inte förstått sambandet mellan överbefolkning kontra miljöpåverkan.
    De är kommunister och egoister.

    • Ja och i dessa tider verkar kommunism och kapitalism/globalism gå hand i hand även om de står på var sin sida av ytterligheterna. Kollade på dokumentären om Roger Akelius igår och en mer bisarr personlighet får man leta efter, klart sevärt.

 9. Nämen det här passar ju inte alls in i den postmarxistiska världsbilden. Sådan här forskning bör medierna förbjudas publicera.

 10. Folk ska helst förgiftas av Roundup och pesticider så att klimathysterikerna kan minska koldioxiden som gynnar växtligheten.

  Snart får varannan person cancer under sin levnad. Förmodligen anser Monsanti , bayer och globalisterna att vi inte dör av för fort nog.

  Som motvikt kan man peka på Ryssland som har ett helt ekologiskt jordbruk och som nu är världens största exportör av vete och tack vare sanktionerna nästan helt självförsörjande på livsmedel

  Konstigt att inte globalistkontrollerad anti-ryss media gör ett stort nummer av att ryskt jordbruk släpper ut mest koldioxid i världen

 11. Jaha, ska ekologiska livsmedel förbjudas nu för att klimatblufferiet säger det? Istället ska vi tvingas köpa genmodifierad, giftig mat som släpper ut mindre CO2. Allt medan globalisten står och gnuggar händerna bakom draperiet. Hur vore det om vi satte stopp för överbefolkningen istället?

  Jag kommer köpa mer ekologiskt från och med nu. Precis som när jag ökade min mjölkkonsumtion sedan mjölken blev ”nazistisk” i pk-pissmedia.

 12. Det här har en baksida också. Titta på åkermarken i USA där Big Food har styrt. Jordarna är som öknar går inte att odla på utan näringslösning. Totalt utsugna på näring. Tror nog lagom är bäst det fina gamla svenska ordet. Gödslade jordar som ligger nära åar o sjöar där gödslet rinner ut i sjöar o hav. Tror det måste odlas rätt på rätt åkrar. Och alla odlingar tar ju upp koldioxid inte bara skogen. Tycker propagandan strömmar från alla håll. Var finns kloka professorer och en debatt.

 13. Visste jag sedan länge..blev man kallar för ett och annat när man förklarade detta till de ”gröna” eller de som trodde de var ”grönare”

 14. Vad säger den så kallade miljö-ministern om det här? – hon som flyger för 4 miljoner av våra skattepengar om året, ”för att känna sig fräsch”, men ser ut som en utbrunnen vulkan!

 15. Pesticidföretagen med sina tiotusentals lobbyister känner tydligen att inkomsterna från giftspridning är under hot från ekologiskt jordbruk. Det skulle inte förvåna om denna rapport är både finansierad och beställd av dem.

  Märk väl att klimathysterin INTE handlar om långsiktig hållbarhet i jordbruket eller om att minska gifter som förstör jorden. Det enda jordbruk som är långsiktigt hållbart är det ekologiska

  Slutsats;
  Samma globalister som står bakom klimathysterin vill INTE se minskade profiter i pesticid-industrin och de vill inte heller se en friskare befolkning eftersom det även skulle minska vinsterna i Big farma

 16. Det vanliga industrijordbruket är långsiktigt helt ohållbart. Utarmade jordar, jorderodering och kemikalier som slår ut jordbakterier och insekter. Typisk undersökning som syftar till att få människor att inte äta ekologiskt. Dessutom är koldioxid debatten infantil, den som sätter sig in i detta inser att det är en stor bluff. Visst släpper vi ut ohälsosam sot mm men att gasen CO2 skulle vara farlig – löjligt.

 17. Väldigt tråkigt att Chalmers numera är en megafon för korrumperade globalister. Har inte läst artikeln i Nature, men det stinker beställningsjobb om det hela. Några invändningar:

  •Man måste jämföra likvärdiga produkter. Industrijordbruk beserat på pesticider har en betydligt lägre kvalitet: -Mindre näringsämnen samt rester av växtgifter som leder till bla cancer. Om de industriodlade produkterna innehåller mindre näringsämnen och dessutom har rester av gifter så blir ju alla jämförelser totalt meningslösa. Det är ju inte samma produkt!! Wirsenius kunde lika gärna sagt att det leder till mindre miljöpåverkan om folk åt bajs istället för biologiskt odlat mat. Visst, det kanske är sant. men samtidigt är det ett meningslöst påstående.

  •Industrijordbruk utarmar jorden, tömmer den på näringsämnen och skapar erosion. I början märks detta naturligtvis inte, men på sikt blir konsekvenserna katastrofala. Är det värt att ha mycket högre produktivitet i några decennier för att sedan bara ha en öken? Att ens använda argumentet om högre produktivitet är intellektuellt ohederligt.

  •Antagandet att koldioxid är den största faktorn för klimatpåverkan har blivit ett axiom – en sanning som inte ifrågasätts. Men det är fel. Det finns varken observationer eller teorier som bevisar att CO2 kan påverka klimtatet så som ”forskarna” gör gällande. För några tiotals miljoner år sedan var CO2-dhalten nio ggr högre än idag… Att påstå att organisk mat ger större klimatpåverkan är alltså faktuellt felaktigt: -Det kan inte bevisas med vetenskapliga metoder. Det är klimatreligion, inget annat. Därmed blir hela deras artikel meningslös.

  •Det kan tilläggas att världen idag producerar två gånger så mycket livsmedel som behövs för att försörja mänskligheten. Problemet är alltså inte volymerna, utan fördelningen.

  • Forskare som i dag används som specialistkällor är oftast de som politiker och media kan använda för att uppfylla deras agenda. De som står på andra sidan frågas aldrig.

   • Att som forskare opponera sig mot klimat-inkvisionen innebär förstörd karriär. Du hamnar i frysboxen. Och i andra sidan av spektrumet kan det innebära raketkarriär för annars värdelösa människor, sålänge de leverar den propaganda som regimen efterfrågar.

    De tyngsta opponenterna mot klimat-hysterin är därför äldre forskare som dels har sin karriär bakom sig och dels har en plattform att stå på som inte kan vältas hur som helst, tex Ivar Giaever, (nobelpris i fysik) och Kary Mullis (nobelpris i kemi). Självklart vågar ingen klimattaliban-journalist intervjua någon av dem. Det skulle ju gå åt helvete.

  • Ja verkligen, det är en väldigt orättvis jämförelse, som bara jämför några enstaka parametrar. Som att jämföra två olika bilar men bara jämföra den hastighet de kan nå. Inte jämföra hur många kilometer per liter, säkerhet, pris, hållbarhet eller någonting annat.

  • Sjuka jämförelser. Jag äter mycket ekologisk mat för min hälsas skull, framför allt ser jag till att mina barn ska slippa få i sig onödiga gifter/bekämpningsmedel.
   Det mesta man gör har miljöpåverkan. Snart är det väl förbjudet att andas ut, då den luften innehåller koldioxid, för att inte tala om att släppa en fis. Borde förstås förbjudas omedelbart! Kanske säkrast att förbjuda husdjur som också ger ifrån sig skadliga ”utsläpp”…
   Problemet ligger ju förstås i att vi är för många människor på jorden, men det diskuteras aldrig på klimatmöten. Skulle folkmängden stagnera eller minska så skulle den ekonomiska utvecklingen hämmas, gud förbjudet. Cash is king!

  • Att ekologisk odling fordrar 30 till 50 procent större odlingsareal för samma skörd jämfört med konventionell odling, hörde jag från två professorer vid lantbruksuniversitetet redan för tiotalet år sedan.

 18. Det blir nog med här som med IPCCs uppgifter att vi måste ha 500 procent mer kärnkraft för att klara klimatmålen. Det kommer att förtigas för det passar inte in i skrämselpropagandan,

 19. Haha, ett slag i ansiktet på alla dessa duktiga miljömuppar som tycker vi vanliga förstör miljön, dom har alltså varit och är precis lika stora miljöförstörare i ett enda slag.
  Vad skall dom nu göra för att sätta sig på pedistal, igen.
  Kanske elbilen får dom att glädjas ett tag till, innan batterihanteringen avslöjas, med barnarbete, gruvdrift, tillverkningsenergi, återvinningsproblematiken, mm.
  Det sorgliga med miljödebatten är att aktivisterna, är sekterister, och inte vill höra hela sanningen utan utser sina egna ”vetenskapsmän” som likt PK blir det allrådande.

  • Det finns många andra viktiga saker som inte nämns. Ta t.ex jorderosion.
   Genom att använda sig av bekämpningsmedel får man större skördar på
   kort sikt, men eftersom det ofta leder till jorderosion blir effekten på
   sikt att marken regnar bort. Så att ta ett enskilt år och fokusera på
   det är orimligt. Värdet med ekologiskt jordbruk är att det är
   långsiktigt hållbart, inte att det ger abnormt stora skördar under en
   kort period.
   Jorderosion är bara ett exempel. Det finns fler. Övergödning, brist på biologisk mångfald, miljögifter i mat, luft och vatten.

  • all energi är ett nollsummespel det man får ut i att spara energi har man förbrukat för ändamålet tänker på en gyllene regel det man förlorar i kraft vinner man i väg å tvärt om samma fenomen gäller även jakten på förnybara energikällor

 20. Och socialisterna har gjort vad de kunnat för att tvinga bort landsbygdsbefolkningen från deras trygga vardag och plundrat den på LIV och EGENDOM!

  • På den tiden jag växte upp hade nästan alla Svenskar kontakt med landsbygden på ett eller annat sätt. Själv tillbringade jag loven hos en släkting som hade en liten gård där jag var ute i naturen och lekte eller åkte skidor hela dagarna. Många Svenskar hade det likadant. Förmodligen därför den Svenska naturen är så väl bevarad och så viktig för oss lite äldre. Vi kastade inte bort våra liv på dataspel eller TV.

 21. Miljöpartiet verkar för en befolkningsökning genom invandring.
  Miljöpartiet vill samtidigt lägga ner kärnkraften i en tid då man efterlyser mer realistiska fossilfria alternativ.

  Miljöpartiet och Centerpartiet är s.k Posers…
  Det finns inget miljövänligt med dessa partiet. Enbart feelgood romantiserande och godhetssignalering.

 22. Tror inte mycket på klimattjafset,och det står jag för,sen får folk tycka som dom vill.Det stora problemet är jordens överbefolkning,där skulle politiker lägga sitt krut,med att folk inte skaffar fler barn än dom har råd med,så enkelt är det.

  • Det är också där krutet borde läggas om det nu fanns ett klimathot på riktigt.

   Det finns en anledning till att exempelvis Kina planerar att bygga 1.600 kolkraftverk i 62 länder. Vilket alltså beror på att Världens energibehov på grund av en allt större befolkning ökar snabbare än någon expansion av ”förnybart” nånsin kan möta.

   Världens energiförbrukning är till 85 % fossil och 4 % ”förnybar”. Och den växer med ett par procent varje år. Det finns inga fysiska möjligheter att inom detta sekel ersätta ens hälften av den fossila kapaciteten med ”förnybart”

 23. Det är inte säkert att det är mindre giftigt med ekologisk mat då dessa producerar egna gifter till försvar mot skadedjur etc.

  • Det här är något av ett missförstånd.
   Om du har en ekologisk och välfungerande trädgård så rensar den i princip sig själv på skadedjur. Du behöver inte använda dig av gifter. Ta t.ex nyckelpigor, som ju äter bladlöss. I en ekologiskt hållbar odling finns det nyckelpigor, medan det i en giftsprayad monokulturell åker inte gör det.

   Många ekologiska odlare beställer hela lådor med nyckelpigor som de sedan släpper ut i sina odlingar. Nyckelpigor är bara ett exempel. Ta också spindlar, fåglar, getingar – de äter skadedjur allihop, och trivs inte så bra i giftsprayade åkrar.

   De gifter som används i ekologiska odlingar är ofta snabbt nedbrytbara. Inte som de syntetiska gifter som används i många andra odlingar, som kan finnas kvar i kroppen resten av ens liv.

   • Så fort det blir för mycket av något så slår naturen till. Första omgången av blad på en buske/träd blir uppätna av larver etc. Nästa omgång blad är giftiga så skadedjuren dör. Dessa blad är inte lämpliga för oss att äta heller. Varför tror du renarna flyttar runt?

 24. Ekologisk mat är absolut nödvändigt,om jordens befolkning ska överleva på sikt.

  Kemikaliejordbruket med enorma monokulturer utarmar jorden och tar död på
  livsviktiga organismer i jorden och utrotar mängder av insekter och djur.

  Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers i Göteborg är en representant och nyttig idiot för de globala livsmedelsproducenterna och spannmålsodlarna, som vill monopolisera jordens matmarknad med sina patenterade genmanipulerade utsäden,som kräver enorma mängder gifter för att öka avkastningen.

  Överbefolkning i vissa regioner bidrar säkert också till att matförsörjningen inte kan tillgodoses på ett naturligt sätt.

  Hade inte koldioxidhalten i atmosfären stigit,skulle skördarna blivit mindre och extrema väder blivit fler.

  Växter behöver koldioxid för att växa.

  Docenten verkar inte känna till fotosyntesen som äger rum när en planta växer.

  Koldioxid är en växtgas och är livsnödvändig för livet på jorden.

 25. Tror att min farfars bondgård var det mest korrekta jordbruk Sverige haft. De odlade nyttigt och gödslade med just gödsel. T o m utedasset tömdes på åkrarna och plöjdes ned. Och den tredubbla havremotorn som drev skördetröskan behövde ingen diesel som förorenade.

  • Ja,den maten din farfar producerade skulle jag köpt med glädje.

   Tänk att få äta närproducerad nyttig mat utan giftiga bekämpningsmedel.

   En nästan ouppnåelig dröm idag.

  • Även jag hade en farfar på landet som körde 100% ekologiskt eftersom det var den enda metoden på 50-60 talet. Att generationen födda 1920-40 talet har levt ekologiskt under uppväxten kan också vara orsaken till att den generationen har levt förhållandevis länge

  • Ändå kunde han försörja hustru och barn på det gården inbringade. Sedan dess har vi skatter, skatter och åter skatter plus ett Jordbruksverk som lägger sig i allt och hittar på regler och förbud samt konsulenter som kommer med råd utan att ta ansvar för konsekvenserna.

 26. Problemet är överbefolkning.
  Detta problem har hanterats genom århundraden via krig, svält, epidemier etc

  Nu när vi inför vaccin mot det mesta, löser majoriteten utav svält och undviker krig så sabbar vi oavsiktligt jordens kretslopp.

  Kalla det politiskt inkorrekthet eller grym nihilistisk sanning men vi behöver ett till världskrig snart (alternativt ett globalt zombievirus)

 27. Vore intressantare att se en utredning om fördelarna för människan av ekologisk mat.
  Klimatgasteorin är för de infantila och saknar grund i verkligheten . De sk klimatexperterna har i alla år haft fel i sina prognoser om jordens undergång p.g.a mänsklig påverkan genom livets gas CO2. Vad det hela handlar om är väl uppenbart när den sk eliten anländer till Katowice och klimatkonferensen där i privita jetplan och manar oss plebejer att minska våra semesterresor p.g.a sk ”klimatursläpp”

 28. Nu utgår man alltså från att Koldioxid styr klimatet. Men det finns det faktiskt inga som helst bevis för.

  Sen 1988 har IPCC försökt bevisa att den globala uppvärmningen drivits fram av en enda molekyl av 10.000, den som tillkommit i modern tid då halten ökat från 300 ppm till 400 ppm utan att lyckas.

    • ”We see a cooling trend,” says Martin Mlynczak of NASA’s Langley Research Center. ”High above Earth’s surface, near the edge of space, our atmosphere is losing heat energy. If current trends continue, it could soon set a Space Age record for cold.”

     ”The thermosphere always cools off during Solar Minimum. It’s one of the most important ways the solar cycle affects our planet,” Mlynczak said.

     NASA’s space weather website further explains, ”All weather on Earth, from the surface of the planet out into space, begins with the Sun. Space weather and terrestrial weather (the weather we feel at the surface) are influenced by the small changes the Sun undergoes during its solar cycle.”

     • Vi har återkommande istider med c:a 100.000 års intervaller, avbrutna av värmeperioder med en längd av c:a 10.000 år. Dessa ofantligt långa perioder styrs naturligtvis inte av människan, utan av solen som vi kretsar runt.

      Den långtgående trenden är här att att vi går mot ett kallare klimat. Den här mellanistiden är den kallaste så långt tillbaks som man kunnat mäta (450 000 år) och dom senaste 10 000 åren visar också på en nedåtgående trend.

      Solen påverkar kosmiska strålningen. Mindre strålning från solen leder till mer kosmisk strålning som träffar jorden och mer moln som i sin tur leder till lägre temperatur.

      Antalet solfläckar minskar stadigt. Färre solfläckar indikerar ett svalare klimat av det slag vi upplevde under 1600 och 1800-talet. Nu är jag inte så mycket för förutsägelser, men vissa forskare hävdar att detta kan inträffa så tidigt som runt 2030.

     • Andra hävdar ett ”Maunder”minimum med start 2020. Hursomhelst så är det värt att notera att våra ”klimatansvariga” inte är förberedda på detta scenario.
      Och som nation kommer vi lida svårt av energibrist efter framlobbade meningslösa satsningar på vindkraft och PV.i stället för utbyggd kärnkraft.

     • Vi kommer att lida av energibrist oavsett vad som sker. Utom möjligen på sommaren om solen skiner och det blåser.

 29. Det finns många andra viktiga saker som inte nämns. Ta t.ex jorderosion. Genom att använda sig av bekämpningsmedel får man större skördar på kort sikt, men eftersom det ofta leder till jorderosion blir effekten på sikt att marken regnar bort. Så att ta ett enskilt år och fokusera på det är orimligt. Värdet med ekologiskt jordbruk är att det är långsiktigt hållbart, inte att det ger abnormt stora skördar under en kort period.
  Jorderosion är bara ett exempel. Det finns fler. Övergödning, brist på biologisk mångfald, miljögifter i mat, luft och vatten.

 30. Jordbruksmarken och grödorna innehåller 50% mindre näringsämnen idag jämfört med på 50-talet.
  Det kan bara vara hjärndöda miljö-talibaner som tror att en näringsfattig mat full av pesticider är bra för människor och natur

 31. Verkar som globalisterna vill att vi ska undvika obesprutad mat. Har de investerat i läkemedelsbranschen?
  Den halt koldioxid som återstår när växterna absorberat och konverterat koldioxid är försvinnande liten. Klimathetsen är överstatlig, mediadriven indoktrinering.

  • Globalisterna bakom matproduktion är ofta samma ägare som till de globala läkemedelsproducenterna.

   Först tjänar de pengar på att förgifta folk,så de blir sjuka.

   Sen säljer de dyra läkemedel till de som blivit förgiftade.

   Finns 0 intresse av att producera hälsosam mat till befolkningen.

   Då tjänar de mindre.

 32. Det är precis sådant här som blir vardag när känslomässiga, irrationella och okunniga ”gröna” ideologer får bestämma. Allt de kräver baseras på känslor och inget på fakta. Dessutom är de oftast teknologiskt och vetenskapligt illitterata. Ett annat exempel är att de, samtidigt som de påstår att jorden håller på att brinna upp pga. global uppvärmning, vill avskaffa kärnkraften och satsa på vindmöllor och solpaneler.

  • Vilka är de irrationella ideologerna — klimathetsarna, eller de som odlar obesprutad mat? Faktum är at du själv blev känslomässigt påverkad av artikeln.

 33. Med jämna mellanrum kommer dessa vinklade forskningsrapporter – nu med ”klimatpåverkan” som aktuellt dragplåster – där man försöker prata ned de uppenbara fördelarna med ekologiskt jordbruk och djurhållning. Jag vill i alla fall veta vad jag stoppar i mig och värnar vår Moder jord som verkligen föder oss – varför då skända henne med kemiska gifter och grym behandling av hennes övriga skapelse – djuren?

  • Inte för att jag tror på ”moder jord” (för någon sådan finns inte — jorden ÄR skapelsen) men i stort håller jag med dig.

    • Vem är ”hon”? Låter som nån Gaia-dyrkan. Vi vet att naturen är ett system, programmerat via DNA. Vill du inte hellre veta vem programmeraren är, än att skapa ett fantasifoster?

     • Jo, men det blir som en religion ofta. Naturen är nåt vi ska vårda och bevara. Blir lite löjligt när man ger naturen mänskliga egenskaper, ungefär som när man inbillar sig att djur har en människas känslovärld.

     • Jag tycker att tanken att jorden är en levande organism som föder oss alla är vacker och man behöver väl inte ”dissa” och plocka sönder alla vackra liknelse eller tankar bara för att de inte är 100% verklighetstrogna

     • Japp. Det är väl en mans tänk versus en kvinnas tänk. Bestrider inte att naturen kan vara vacker (och grym). Men att naturen är en enhetlig organism där en droppe i Stilla Havet vet vad ett dammkorn i Gobiöknen gör… Nej, det tror jag inte. Men visst, på ett eller annat sätt finns kontaktpunkter, t ex elektromagnetism, och kanske informationsutbyte mellan atomer, som mellan celler i en kropp.

     • Då vore det meningslöst att läsa sagor för barn, utan drömmar och fantasier/föreställningar skulle vår värld te sig väldigt fattig och intetsägande. Många uppfinningar når även sitt stora genombrott genom en vision/dröm efter flera års ansträngningar
      Arketyperna/symbolspråket för den onda och goda Modern – Häxan och Madonnan eller Moder Jord och den elaka Häxan, t ex i sagan om Hans och Greta, som skickades ut i skogen för att dö, men som där mötte en ännu värre ”ondska” i form av en elak Häxa som matade dem med godsaker enbart för sin egen vinnings och skull – är talande.
      Vad jag vill ha sagt är att symbolerna eller arketyperna hjälper oss att via känslan begripa fundamentala sanningar i vår verklighet och värld.

 34. Vårat sommar ställe vid Trosa ån. Där dom spred rötslam på åkrarna ända ner till ån och tomtgränser. Efter ett regn så tog man båten ner i ån och tittade på dräneringarna från åkrarna. Det var kolsvart vatten som rann ner i ån. Varför rena avloppen när man kör ner det i ån och ut i havet igen 3 mil från Himmelfjärdsverket. Men det växte bra på åkrarna och var säkert billigt.

 35. Frågor som miljö-talibanerna bör ställa sig är hur mycket extra koldioxid det har kostat Sverige att importera 3 miljoner från U-världen.

  Hur mycket extra koldioxid har det kostat att immigranterna förökar sig extra mycket eftersom Sverige erbjuder gratis försörjning?

  En repatriering av analfabeter som inte jobbar skulle lösa Sveriges koldioxidutsläpp i ett enda snäpp

  Men såna lösningar vill inte miljö-talibaner höra talas om. De vill i stället utöka koldioxidutsläppen genom att massimportera ännu fler halvanalfabeter.

  • Den fundamentala sanningen att försörja fler människor kräver mer odlingsmark och produktion av mer varor,verkar inte existera i miljö-talibanernas hjärnor.

  • Det är ju bara att titta på uppvärmning av bostäder. Värtaverket i Stockholm byggde ju en ny panna skulle gissa på 4-5 bil o släpp i timman 90-100 kubik flis per bil. Så allt måste tas in sjövägen. Om jag har förstått rätt så eldar dom regnskogar där just nu. Utsläppen för att frakta hit det utsläppen vid eldning. Sen ska kärnkraften stoppas snart måste dom ge sig på dom fliseldade verken för att dom ska få noll utsläpp. Tradarna i Sverige som det har eller kommer en tankbil från polen och tankar dom en gång i veckan. Det är bara FN platsen som våra politiker vill åt.

 36. Ingen nyhet…utom för miljömuppar. MP politiker är nog de mest okunniga som finns när det gäller miljöfrågor.

 37. Egentligen skulle man undersöka hur många av de hjärndöda miljömupparna som cyklar i kylan – dvs och se hur många som lever som de lär.

 38. FNs generalsekreterare sa i veckan att europa måste ta sitt ansvar och ta emot flera hundra miljoner immigranter de närmaste åren.
  Att detta ökar koldioxidutsläppen nåt kollosalt ger han blanka tusan vilket visar vilket lurendrejeri detta är

  • Det generalsekreteraren inte sade,var att hela FN styrs av globalisterna och allt FN rekommenderar berikar globalisterna.

   Ja,sekreteraren tar sitt ansvar gentemot globalisterna.

   Vanligt folk skiter han i.

  • Per Holmgren har levt på att skrämma upp folk med att jordens undergång är nära,på grund av klimatförändringarna.

   Han belönas nu med att bli en kandidat för Mp i EU.

   Att bluffa lönar sig tydligen.

  • Per Holmgren är en pajas som allt sedan han visade sig naken i SVT badande i Rålambshovsparken för att rapportera sina väderkartor så såg man vart han barkade. Han är inte seriös. Han tillhör den där sällskapet som påstår sig vara experter på miljö bara för att de är meteorologer. Det finns ett antal dito. Samma gäller agronomer och annat skit. De få glaciologer vi har, dvs de riktiga experterna, är ingalunda lika övertygade över miljörörelsen klimatpanik.

 39. Undrar vad som ligger bakom att regeringen har lockat hit mängder av globalist-ägda serverhallar som Facebook, Google och Cloud. Serverhallar som slukar enorma mängder energi utan att ge några jobb men som höjer elpriserna för alla svenskar avsevärt?

  Det känns som det är ännu en av frekventa och lands-förstörande verksamheter som påtvingas svenska

  • Samtidigt som vi i Sverige nu har på gränsen elbrist. Iom nedläggningen av våra kärnkraftverk och import av 2miljoner nya förbrukare så är inte strömslukande serverhallar det Sverige behöver.

   • Dessutom finns det folk som köper strömslukande elbilar.
    Skall dessa matas med meningslös subventionerad vindkraft och PV på bekostnad av hushållens elbehov ?

 40. Inget som förvånar. Hela miljörörelsen har ett sektbeteende och är ett substitut till en icke existerande region. Det finns inget i miljörörelsen som bygger på vetskap och vetenskap utan antaganden och tro är grunden. Precis som religion.

 41. Det kvittar med vetenskap, när fundamentalister kör på raka spår. Gement med detta folk är, de aldrig gjorde deras försörginig av jordbruk.

 42. Jag tar nog hellre vanligt standard odlat än att äta ekologisk på hittat skit ”som ska tydligen vara bra för hälsan å miljön” enligt miljö kämparna i Sverige. Jag själv anser det är mycket bättre att använda standar mat än nya påhittade saker.

   • Jag klagar inte jag säger bara att jag tror inte på ekologisk säljar handel taktik. Å då menar jag när dem säger att det är ekologiskt odlat! Nä jag köper hellre vanligt när odlat som är besprutat.

   • skrämselpropaganda, trodde vuxna växt ifrån detta. Om och om, lika gära du som får det, det behöver inte va pga födan. suck folk.

    • De flesta sjukdomar vi får beror på vad vi äter. Cancer är i högsta grad orsak av vår kost. För att inte tala om diabetes 2.

     • Både ja och nej, finns så många andra faktorer man måste ta in. Och vi får tänka på vi lever längre än vad vi borde vilket gör oss ännu mer känsliga för svagheter.

     • Det finns i och för sig annat än mat man kan stoppa in i en människokropp so inte är bra för kroppen, men även sömn och träning är viktigt. Stress är en påverkade faktor. Men det mesta kan vi påverka själva för att leva friska liv. Vissa saker är genetiskt, men det är ofta hur vi lever som triggar igång ”genetiska defekter”. Några hormoner kan direkt påverka gener och att de påverkar beror på hur vi lever.

  • Du kan inte dra en sådan ensidig slutsats. Ta reda på vad som är bra och inte är bra i stället försök äta det som är bra så mycket som möjligt.

 43. Den här undersökningen är bullshit, man har odlat ekologisk
  sedan tidernas begynnelse.
  Finns det ingen som tänker.

 44. Precis som globalisterna beställer fejkade rapporter om koldioxidutsläpp av korrupta forskare som i första hand ser till vad som gynnar den egna fickan och karriären så har nu Monsanto, Byer och Big Farma som tjänar trilliarder på att sälja gifter i jordbruket och som tjänar på att folk blir förgiftade och sjuka, -beställt ytterligare en fejkad rapport om ekologiskt jordbruk.

  Alla med IQ över 70 begriper att det ekologiska jordbruket är det enda som är långsiktigt hållbart både för människor och miljö

 45. Förbaskade dumheter. Ärtor har inte någon påverkan på klimatet på något som helst sätt. Det spelar ingen roll hur de är odlade. De påverkar inte klimatet.

  I utandningsluften från en människa är det 4 % koldioxid. Sluta andras om ni tror att koldioxid kan påverka klimatet. Helst ni som tror på det.

 46. Jag träffade en bonde en gång som sa att en dag när han var ute och plöjde, klev av traktorn och insåg att det inte fanns en enda levande daggmask i jorden så hade han fått nog å la om till ekologiskt.

 47. Problemet är ju att EU’s defination av ekologiskt skiljer sig från land till land, Spanien har inte samma regler som oss men ändå står det att det är ekologiskt,att importera lök från Egypten som vi gör idag är ju inte ekologiskt, men på pappret är de det.

 48. Snacka om att räkna baklänges och att tänka som en hjärntvättad idiot.
  Bra jobbat Chalmers – klanka ned på livets gas , koldioxid, och hurra för att folk ska dricka och äta Glyfosfat , m.m. Chamlers är en jävla Globalistorganistaion.

 49. https://anthropocene.live/2018/12/10/den-helt-meningslosa-klimatpolitiken/
  Det konstiga är att så läge forskarna,vetenskapsmän och researchers är beroende av att gå till jobbet och ha anslag och lön från Globalist-industrin eller hjärntvättad PK-politik – ja då döljer man sanningen.
  MEN när man blir panchis och inte längre har så mycket att förlora – JA DÅ – blir man helt plötsligt visselblåsare och sanningssägare. Finns hur många hundratals exempel som helst om inte tusentals inom många områden numera och det blir fler för varje dag.Det är spännande att idag är det panchisar , som vet hur det ligger till i verkligheten , för dom har jobbat inom resp. sektor i hela sitt liv kanske , som är dom radikala sanningssägarna . Ungdomarna tenderar däremot att vara hjärntvättade snöflingor som bara återupprepar Globalist-budskapen. Är inte det rätt märkligt så säg?

 50. Konstigt att man inte hör några protester om att rengnskogen sågas ner över hela planeten och palmolja och dylikt produceras i de sterila och utarmade jordarna. Kan det bero på att globalisterna själva tjänar storkovan på skövlingen?

  Detta verkar som FN tycker att detta är ok trots att det sänker syrehalten i luften och påverkar allas hälsa

 51. En fin traktor på ett fint foto som får mig att tänka på Farming Simulator. Jag tror det är en John Deere. Dom är gröna.

  Vad är väl roligare än en traktor.

  Var det inte något gammalt svensk humorprogram som gjorde en översättning på en politiker i Sovjet. Han sa en traktor och en traktor. En traktor! Jag kommer inte ihåg exakt vad det var men det var en traktor i alla fall 🙂

 52. Precis som jag brukar predika. Man ska ta klimathotet på yttersta allvar, MEN man ska inte blanda in politik och framför allt inte okunnig aktivism i debatten. Den måste hållas på en strikt vetenskaplig nivå för att få trovärdighet i så stora kretsar att verklig vilja att förändra uppkommer.

 53. Odla ekologiskt, minska koldioxidutsläppen, öka jordens befolkning (!?).

  Det behövs inte mycket förståelse för att inse att det inte går ihop någonstans. Odla ”ekologiskt” fungerar med mycket färre munnar att mätta, minska koldioxidutsläppen funkar med färre människor som bränner kol på olika sätt.

  Slutsatsen är elementärt enkel: Bromsa jordens befolkningstillväxt, för att sedan backa tillbaka den till ett par tre miljarder max, så kanske jorden kan fungera också på sikt.

  • Det är bara i Sverige som möjligheten att förbränning av kol och olja eventuellt kan påverka jordens klimat får så stort utrymme i alla medier. Men det är bara för att det är ett vänsterprojekt som lovar ge högre skatter. Och det älskar vänstern. Så istället för att ta itu med närliggande problem som till exempel faran med att inte ha något försvar fastän vi har ett aggressivt Ryssland alldeles i närheten, med en underdimensionerad poliskår som inte förmår hålla brottslingarna stången, samt faran med att inte ha några beredskapslager av livsmedel och fordonsbränsle – ett stort vulkanutbrott kan när som helst hända någonstans på jorden, så diskuterar man till leda något som möjligen kan inträffa om flera hundra år.

 54. Vi är några som under lång tid har påpekat detta, men vänstern vill inte ta åt sig sakliga argument. Låt dem alltså bestämma och försämra både för sig själva och andra!

 55. Ekologisk mat kanske är sämre för klimatet men det är för det mesta naturligt och det är inte en massa gifter i den som är dåliga för oss människor. Vad händer med allt som de sprutar på växterna. Jo det hamnar i vår kropp om vi äter besprutad mat.

  Det vill jag helst undvika. Vad är väl bättre än småskaligt jordbruk och näraproducerad mat.

  • Undrar vad som händer med den naturgödsel som står till förfogande, när växterna tar näring från naturgödsel som i många fall är fylld med hormoner och antibiotika ?
   Det måste ju också ge ett negativt resultat , i vår kropp och själ ?

     • Kanske det optimala vore om man kunde odla sina egna grönsaker och föda upp sitt eget ”protein”. Men man vill ju inte bli någon hippie 🙂
      Men då kommer frågan: är jorden bra? kanske det finns rester från tjernobyl och liknande.

     • Det är troligtvis beroende på var du bor.
      Du skall veta att under Tjernobylkatastrofen så var Rhenfloden en gräns , på den tyska sidan så var allt ”förgiftat”, på den franska sidan inga problem………..
      Politik ?

     • Ah, det visste jag inte. Men jag har för mig att det landade en hel del i Sverige. De säger att det inte är farligt längre. Men hur ska man kunna lita på det. Men kanske man ska vara glad att man inte bor i det jordbävningsdrabbade Japan och ett havererat kärnkraftverk senare.

     • Men bara i Hiroshima och var det Nagasaki. Jag kommer ihåg när jag chattade i den japanska kanalen på IRC. Moderatorn varnade mig för att jag nämnde atombomberna. De vill inte gärna tala om det.

     • hahah dom borde påminnas om det varje dag…för dom förtjänade dessa 2 käftsmällar… sååå väl !!!

     • Ja, speciellt eftersom usa hade brandbombat deras trähus tidigare. De förtjänade det verkligen. Eller gjorde dom det?

      Kanske man är en psykopat som tycker om att se brinnande barn. Eller så tycker man det är fel.

      Tycker du om brinnande människor?

   • Om många skulle odla på egen lott så kan jag garantera att den jorden blir giftfri! Så har jag gjort i 40 år och ångrar inte det arbete jag lagt på! Naturgödsel, växelbruk och jorden har fått den rätta smuliga strukturen där daggmaskarna trivs och hjälper till.

  • jo håller med.
   Och om vår närproducerade mat gick till folk födda i närheten hade den räckt. Nu tar vi hit halva jordens massföderskor som alla ska ha bananer, småskaligt som hade räckt för 5 svenska familjer slukas som eld av en enda pyromanfamilj

  • Du har en fruktansvärt romantisk syn på småskalig odling. Det var sådant orationellt jordbruk som gjorde att folk dog unga och utslitna. Idag kan fler än nånsin äta sig mätta och vara betydligt mer produktiva för såväl sig själv som samhället med ett långt mycket längre och bättre liv.

   Dessutom negligerar du alla dom helt naturliga gifter från svampangrepp och andra parasiter som är betydligt värre än en vad en normal skyddsbesprutning med Svenska nivåer tillåter. Till det kommer den naturligt förekommande missväxt som kommer av växtsjukdomar och skadedjur som kan bli epidemiska i områden utan besprutning.

 56. Detta är väl gamla news
  Minns när Alexandra Zazzi (mfl kändisar) kämpade för sina ekologiska bananer på Debatt, för att dom var ”godare för hennes barn” : Andras barn skulle däremot svälta för att ett ekologiskt bananträd krävde lika mkt vård som många fler vanliga bananträd. Men det verkade inte röra zazzi i ryggen.
  Kändisarna var sura över avslöjandet ”nu när ekologiskt slagit igenom” oh dom upptäckt hur gott det gör DoM

 57. lite bizzar historia.. men jag känner till om ekologiska odlingar i tyskland där polacker jjobbade… tja…. för att inte skriva ut mig.. så .. köp inte ekologiskt producerad i tyskland.. bättre köpa vanlig.. !!! ekologiskt är giftigt!!

  det krävs väldigt mkt gifter flera besprutningar för att få ekologist annars blir det uppätet av insekter… så … bara samma dag när salladen skulle plockas så besprutades den 3 ggr.. sist med konserverigns medel för att den ska se fin ut….

 58. ekologist majs i sv. kontra vanlig majs…vanlig majs smakar tvättmedel..
  ekologisk majs kan inte växa upp.. så jag undviker sv. varor…. då dom är fulla av kemikalier..

  ska man nu ha sv. mat.. så måste det vara sådant som man odlade i sv. för 100 år sedan.. .. o just bara dessa varor kan man få upp….. utan massa kem…

  • Stämmer inte eftersom växtförädlingen bla tagit fram nya varianter av grödor som är härdigare och klarar tex vårt klimat, mindre vatten osv

   • Era romantiska argument stämmer inte. De har tagit fram GMO med glyfosat som är kraftig cancerframkallande. Och förstör all annan odling. Monsanto sprider dessa över andra åkrar och sen stämmer de bonden för att bonden odlar med deras patenterade teknik utan tillstånd.

    Den som kan söker den finner korrekt information.

 59. Det här är vad Lars Bern skriver Big Foods kampanj mot den ekologiska maten rullar vidare. Den står nämligen i vägen för deras strävan efter total marknadsdominans i god globalistisk anda. Det är en lögn att ekologisk produktion kräver den dubbla arealen, gör man på rätt sätt är det ingen skillnad. Därtill kan gräsbetande kött- och mjölkdjur nyttiggöra massor av arealer som inte går att odla på.
  Se upp denna kampanj är en iscensatt propaganda för att få er att inte köpa de ekologiska produkterna som är överlägset bättre för er hälsa än industrimaten, som bara gör oss metabolt sjuka. Läs gärna mer om detta i min nya bok om Den Metbola Pandemin.

  • Visa då gärna något trovärdigt som visar varför dyra och resursslösande eco produkter är bättre. Hittills är det bara känslosamma romantik argument som brukar synas

   • Ni menar Era känslosamma romantiska argument?

    Bara svammel utan innebörd från er.

    Sök på Google Så finner ni sanningen om ni nu söker korrekt och inte vinklat för att ni älskar käka skräpmat och leva osunt för ni räds sanningen.

    Lägg fram konkreta bevis för era påståenden.
    Idioter finnes det gott om…

    • Som vanligt kräver ecofascister och klimattroende att deras sagor ska accepteras kravlöst. Du har inte i ett normalt forum att göra 🙂

     • Som vanligt kräver dessa lobbyister och eller idioter att alla skall tro på deras fabler utan fakta, utan källa, utan baskunskaper i biologi och kemi o ekosystem. Det dessa har gemensamt är att de alla har utbildning som ’rymdpilot’ utan en utbildning eller kunskaper om ämnet överhuvudtaget. De har mycket gemensamt med dessa raketforskare från u-länder som också har en massa ’utbildning’ samtliga blir väldigt aggressiva och skall ha rätt till varje pris oavsett hur fel de än har.

      Era sagor hör hemma i fablernas värld. 😉

      Ni har dårakt inte i något forum att göra.

 60. all denna politik gör ju inte att plasten från haven försvinner..

  vi får tom plast mikrober via vår dricksvatten…

  med tanke på att petroleum produkter är cancerframkallande… så är det rätt så kört hur vi än vänder o vrider på steken.. tyvvär har man en självdöd lädersula på grillen vad du än gör så blir det fortfarande samma skit…

  spelar inte mkt roll längre om det är ekologiskt eller inte.. .. se bara på penicilin anv.. o sedan är gödsel full av antibiotika plast o annat skit.. ….

  o det är ju globalister sådana som sitter i riksdagen som vill ha det så.. vad kan 8 miljorner påverka.. när den 9:e miljonen skiter fullständig i landet… o vad kan då 9 miljoner människor göra åt 7 miljarder ….. titta bara på öst.. ryssland china o hela vägen runt….. det är komplex.. o vi kan inte göra ett skit mot det!!!
  varfrö inte ta hand om sitt eget land?? skit i resten .. fixa sverige ist!!!

  • Den svenske mannen har inget att skämmas för. Kanske jag borde utveckla det till: Den Västerländske mannen har inget att skämmas för.

   Vi har gjort mycket bra genom historien. Och som du säger det skall man icke glömma.

  • Jag älskar bönor i ”olika former”! Detta innebär inte att jag också älskar kött eller mycket annat.

   Med 8 miljarder människor på denna jord, då måste vi vara effektiva och att odla efter principer vi gjorde före industrialiseringen funkar då inte.

 61. Överbefolkning är det grundläggande problemet för klimatet och ohälsosam mat med en massa bekämpningsmedel gör ju att vi dör snabbare och lär också ha en negativ effekt på vår fertilitet 😀

 62. Det är bättre att köpa lokalproducerad mat än att handla just ekologiskt producerad mat.

  För kännedom ska ni veta att mycket av det ekologiska lantbruket är fusk och mygel. De ekologiska lantbrukarna köper sin certifiering av så kallade oberoende certifieringsorgan/ kontrollanter. Om kontrollanten är för kritisk eller hittar avvikelser och påtalar brister byter lantbrukaren helt enkelt kontrollant/företag. Kontollanten är kort och gott köpt och är i beroendeställning, fusket inom ekoodlingen är omfattande.

 63. Denna studien tycks undgå viktiga faktorer som leder till
  motsatsen. Världens jordmassor (det mesta i den övre metern) innehåller ung. 2500 miljarder ton kol. Jämfört med 800 miljarder ton i atmosfären och 560 miljarder ton i alla växter och djur. Moderna jordbruksmetoder med syntetiska näringsämnen och gifter har lett till att enorma mängder jordbundet kol har oxiderats till koldioxid och höjt värdena i atmosfären. Att ta mer mark i anspråk för organisk odling kan troligen leda till en positiv effekt gällande kolsekvestering.

  • Ja, MP gör ju motsatsen till att värna om miljön. Att importera en massa konsumenter, från varmare breddgrader, som belastar Sveriges ekosystem blir ju en total katastrof för miljön. Att ladda elbilar med kolkraft från Tyskland och Polen, vilket blir resultatet när atomkraftverken stängs, är ju heller ingen lösning.

 64. Detta är inget nytt. Bönder har i alla tider kunnat koppla avkastning till mängden gödsel mm.
  SLU skrev för mer än 10 år sedan en likadan rapport.
  Vad man glömmer säga är att större odling också kräver mer maskinkraft och därmed mer Diesel !

 65. Idag hittade jag på livsmedelsvaruhuset vitlök för 40 kr kilot. Men det fanns också ekologisk vitlök för 136 kr kilot. Jag kunde inte beröva Svenne Kålrot den miljömässiga njutningen att få förtära ekologisk vitlök (såg ingen skillnad) så jag ödmjukade mig naturligtvis till att välja den miljösuspekta varianten.

LÄMNA ETT SVAR