Mobbning på nätet är något som har ökat under de senaste åren och är särskilt utbrett bland flickor. Det visar en ny studie från Högskolan i Gävle. Ökningen har ett tydligt samband med ett par populära appars genomslag.

I studien har Davoud Masoumi och Silvia Edling granskat elevsvar i enkäter från 2016 till 2024 och man konstaterar att nätmobbningen har ökat kraftigt under perioden med var sjätte skolbarn i Europa som känner sig utsatt.

Ytterligare en slutsats är att den digitala mobbningen är särskilt utbredd bland flickor. Den sker ofta via sociala medier och ökningen har ett tydligt samband med Snapchats och TikToks genomslag.

Man varnar för att denna typ av mobbning är svår att upptäcka och att den kan leda till långvariga negativa konsekvenser för den psykiska hälsan och för de drabbades skolgång.

LÄS ÄVEN: Studie: Ju mindre sociala medier – desto bättre välmående

– Vid nätmobbningen syns inte konsekvenserna på samma sätt som vid fysisk mobbning, det gör det svårare för förövaren att se och förstå skadan man åsamkar. Exkludering är vanligt, det bildas grupper där vissa inte får vara med, och i Snapchat kan man se vem som är med vem via kartfunktionen, och det blir lätt att man tänker ”varför får inte jag vara med”. Vi forskare har också sett att det är vanligt med AI-skapade videos som sprids där ansikten bytts ut med syfte att retas och mobba, säger Davoud Masoumi, docent i didaktik vid Högskolan i Gävle och studiens huvudförfattare.

Enligt Masoumi är hur skolpersonal hanterar mobbningen avgörande.

– Det finns fall där det utsatta barnet slog larm utan att läraren lyssnade, och där det slutade med självmord. Lärarna har en central roll för barnens utveckling och bildade lärare förstår att deras uppdrag är större än att bara undervisa. Relationen mellan barnen och skolpersonal måste vara tydlig och öppen, och lärarna bör också jobba för att skapa starka band mellan barnen. Känner barnen inte varandra tillräckligt bra ökar risken för mobbning.

Pixabay

Flickor nätmobbar mer

Bland de två könen är flickor överrepresenterade och både mobbar och utsätts mer. Ofta tar det formen av rykten och social exkludering.

Varför mobbningen är särskilt utbredd bland flickor vet forskarna inte.

– En förklaring kan vara att mobbningen förstärkas av sociala normer på nätet, det sker där en objektifiering och flickor ofta jämför sig med andra och försöker leva upp till falska förväntningar om utseende och status. Men vi behöver mer forskning på varför fler och fler flickor är mer utsatta för nätmobbning, samma tendens finns inte bland pojkarna, säger Davoud Masoumi.

Nyligen förbjuds sociala medier för unga under 16 år i Australien. Även i Sverige bör det finnas restriktioner, anser Masoumi.

– Sociala medier manipulerar vårt beteende och vi vet att de inte är bra för barnens utveckling. Barn måste få möjlighet att utforska men det måste också finnas gränser. Vi låter inte barn prova droger som vi också vet är skadligt, för att ta ett exempel.

LÄS ÄVEN: Studie: Unga avskyr sociala medier – känner sig tvingade vara med