Personer som tillfrisknat från covid-19 kan förlora sin immunitet efter bara några månader. Det visar en ny studie från King’s College London. Enligt en virolog borde detta innebära ännu en spik i kistan för den farliga teorin om så kallad flockimmunitet. Samtidigt kommer uppgifter från Italien som tyder på att viruset medför en lång rad andra sjukdomar och att vissa aldrig tillfrisknar helt.

I den första longitudinella studien av sitt slag analyserade forskare immunsvaret hos mer än 90 patienter och hälsovårdspersonal. Där fann man att nivåerna av antikroppar som kan förstöra viruset var som högst ungefär tre veckor efter att symptomen börjat dyka upp och sedan minskade snabbt.

Blodprov visar att 60 procent hade ett ”potent” antikroppssvar under peaken av sin sjukdom. Bara 17 procent behöll denna nivå tre månader senare. Nivåer av antikroppar föll så mycket som 23 gånger under perioden. I vissa fall försvann de helt.

– Människor producerar ett rimligt antikroppssvar till viruset, men det avtar under en kort period och beroende på hur hög din peak är, bestämmer det hur långt antikropparna stannar kvar, säger Dr Katie Doores som lett studien.

Vaccin inget garanterad skydd

Immunförsvaret har flera sätt att bekämpa coronaviruset med men om antikroppar utgör den främsta försvarslinjen, tyder studien på att människor kan återinfekteras i säsongens vågor och att vaccin kanske inte ger ett långvarigt skydd.

Varning till allmänheten

– Jag kan inte understryka nog hur viktigt det är att allmänheten förstår att bli infekterad av det här viruset inte är en bra sak, säger professor Jonathan Heeney, virolog på University of Cambridge.

Studien borde innebära slutet för det farliga konceptet med flockimmunitet, menar han.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Tegnell vill smitta stora delar av befolkningen med corona

Speciellt yngre som tror att de bidrar till en flockimmunitet genom sin nonchalanta attityd gentemot viruset riskerar inte bara själva utan även andra att smittas och förlora immunitet. Beteendet kan också bidra till större risk för svåra lungsjukdomar för dem själva om de infekteras igen längre fram, enligt Heeney.

Psykos, njursjukdom och stroke

Samtidigt kommer uppgifter från Italien där studier tyder på att de långtgående effekterna av viruset kan vara långt svårare än vad som tidigare varit känt då det påverkar kroppens samtliga organ.

Psykos, sömnlöshet, njursjukdom, ryggmärgsinfektioner, stroke, kronisk trötthet och rörlighetsproblem har påträffats hos tidigare coronapatienter i Lombardiet, den mest drabbade regionen i landet.

Doktorer varnar för att vissa aldrig kommer tillfriskna helt och understryker att alla åldersgrupper kan drabbas.

Presymtomatiska spridare

Från Norge och smittskyddsdirektören Frode Forland kommer ytterligare uppgifter som visar att att en betydande del av coronasmittan verkar kunna kopplas till personer som ännu inte fått symptom.

Enligt studier har man sett att presymtomatisk smitta står för 20-45 procent.