Vad du äter till middag påverkar kvaliteten på sömnen. Det är resultatet av en sömnstudie på Uppsala universitet.

I studien deltog 15 tycken unga män utan sömnproblem som delades upp i två grupper. Under en vecka åt båda grupperna den mat som forskarna bestämt. De fick även instruktioner om mängden mat de fick äta.

Den ena gruppen åt förhållandevis mager yoghurt med müsli till frukost, pasta med gröna ärtor till lunch och laxpytt till middag varje dag under veckan.

Den andra gruppen åt en fetare yoghurt med sötare müsli till frukost, pasta med färdiga köttbullar och ketchup till lunch och fryspizza och en bit söt choklad till middag.

LÄS ÄVEN: Kriminella får bättre mat än skolbarn

Efter veckan tillbringade deltagarna två dygn i ett sömnlabb där de sov de med elektroder på huvudet så att forskarna kunde mäta deras hjärnaktivitet med EEG.

Resultatet blev att deltagarna sov lika länge båda hemma och i labbet oavsett vad de hade ätit. De befann sig också lika lång tid i olika sömnstadier.

En sak skilde sig dock åt – djupsömnen, som blev ytligare hos dem som hade ätit den mer onyttiga maten.

Bättre mat kan förbättra sömnen

Dylika förändringar av djupsömnen kan även ses hos människor efter en viss ålder och hos dem som har sömnsvårigheter av typen insomni, säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

– Vid sådana tillstånd kan det hypotetiskt sett, ur ett sömnperspektiv, kanske vara av större vikt att vara noggrann med kosten, säger han till forskning.se.

Enligt Cedernaes finns det flera möjliga förklaringar.

– Djurstudier har visat att det går att påverka sömnen med socker. Det kan också vara fettmolekyler som påverkar. Eller kanske fibrer, som gör att det bildas signalsubstanser i tarmen. Vi vet inte ännu.

LÄS ÄVEN: Kommun drar in på matleveranser till åldringar

Han konstaterar också att våra hjärnor inte är skapta för den fett- och sockerrika mat vi har idag, något som syns i olika sjukdomar som påverkas av det vi äter.