”Ett ord om dagen” – så heter den kurs i svenska som Centerpartiets och Liberalernas Studieförbundet Vuxenskolan anordnar tillsammans med Syrianska kvinnoföreningen i Södertälje. Med den uppsatta studietakten kulle det ta 137 år att lära sig så mycket svenska att man kan hänga med i samhället.

Kursen lanseras nu bland de många syrianerna/assyrierna i Södertälje som numera utgör cirka 35 procent av invånarna i staden. För att väcka intresse för att lära sig ett svenskt ord om dagen har en konstutställning anordnats i Södertälje stadshus av en av kursdeltagarna, konstnären Sarkis Malko.

Konstverken har försetts med lappar som berättar vad föremålen heter på svenska. Men först börjar Sarkis med bokstäverna som han säger sig ha svårt att uttala.

Själva undervisningen hålls i Studieförbundet vuxenskolans lokaler som sedan en tid tillbaka begåvats med det inte alldeles grammatiskt korrekta namnet ”Kärlek och fred skola”.

”Ett ord blir många ord”
Samar Hardo Gharib är en av lärarna för det C- och L-drivna initiativet och berättar för SVT Nyheter att man lyckats locka 500 elever till kursen.

– Det känns jättekul, säger hon.

Gharib har bott i Sverige i 42 år och berättar på bruten svenska att det är svårt att lära sig ett nytt språk och att detta är tanken bakom den måttliga studietakt man valt för den aktuella kursen:

– Man behöver inte stressa, eller göra mer än att ta ett ord om dagen. Men den här ett ord blir många ord också.

Samar protesterar när SVT:s reporter frågar om det ändå inte är ganska lite med bara ett ord per dag.

– Man tror att det är lite. Men när man börjar använda den då säger ”Åhh, det är hela språket”, förklarar hon och slår i en illustrerande gest ut med armarna.

137 år för att lära sig svenska
Professorerna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg håller dock inte med om att ett ord om dagen är en studietakt som räcker om man ska klara sig språkligt i Sverige. Det tar med det tempot 137 år att nå en godtagbar språkförståelse. Om man vill ha ledigt på helgerna ökar tiden till 221 år.

Enligt dem behöver man som vuxen ett ordförråd på minst 50 000 ord för att kunna klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar man stöter på i livet.

Flera hundra miljoner i statsbidrag
Studieförbundet Vuxenskolan är ett av de studieförbund i Sverige som är berättigat till statsbidrag. Man får varje år drygt 300 miljoner kronor av skattemedel för att bedriva sin verksamhet.

Det är oklart vilka skattefinansierade föreningsbidrag som utgår till Syrianska kvinnoföreningen i Södertälje.

Bild: Faksimil SVT.