regalier-domkyrka
Inrikes

Stulna riksregalier återfunna – låg kastade i soptunna

Publicerad 2/5/2019
Annons

De kungliga riksregalier från 1600-talet som i somras stals från Strängnäs domkyrka har hittats kastade i en soptunna i Åkersberga. Uppgiften kommer från åklagarmyndigheten som just nu är upptagna med rättegången mot den misstänkte förövaren, 22-årige Nicklas Bäckström, hemmahörande i det område där fyndet nu gjorts.

LÄS MER: Nicklas Bäckström åtalas för stölden av riksregalier i Strängnäs domkyrka

De påträffade föremålen ska verifieras av experter för att säkerställa att det verkligen är de stulna regalierna som återfunnits. Fyndet indikerar att kuppen inte var det proffs- och beställningsjobb man tidigare trott. Även gripandet av Bäckström, känd endast för småkriminalitet och missbruk, pekar i den riktningen.

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Det reser i gengäld frågor kring säkerheten kring de till 65 miljoner kronor värderade men ur kulturhistoriskt ovärderliga föremålen att en amatör lyckats tillgripa dem. Johan Dalman, som är biskop i Strängnäs stift, säger i en kommentar till SVT att tjuven kanske föreställt sig att kunna sälja regalierna på eBay men i så fall gjort ”ett jättemisstag”.

LÄS MER: Småkriminell 21-åring häktad för domkyrkokuppen i Strängnäs

Uppgifterna om de återfunna regalierna kom under den sista rättegångsdagen mot Nicklas Bäckström. I avvaktan på att föremålen undersöks och deras äkthet bekräftas skjuts återstoden av huvudförhandlingen upp till den 15 februari. Den slutförda förundersökningen återupptas också med anledning av fyndet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons