Katedralen i Córdoba måste överlämnas till islam, det kräver en arabisk sultan. Uttalandet kommer kort tid efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan omvandlat Hagia Sophia i Istanbul till moské.

Sultan bin Muhammad Al Qasimi, ledare för emiratet Sharjah, en del av Förenade Arabemiraten, kräver att katedralen i Córdoba i Spanien ska omvandlas till moské. Det rapporterar The New Arab.

– Katedralen var ursprungligen en moské som beviljades kyrkan, eftersom detta är en gåva som inte tillhör de som inte förtjänar den kräver vi att gåvan lämnas tillbaka, säger sultanen, i en intervju med Sharjah News.

Detta går emot uttalanden från andra företrädare för Förenade Arabemiraten som tidigare kritiserat Turkiet för sitt beslut att konvertera Hagia Sophia till en moské, tidigare denna månad, hävdar The New Arab.

LÄS ÄVEN: Grekland inför sanktioner mot Turkiet efter att Haga Sofia blir moské

Står på UNESCO:s världsarvslista

Sultanens påstående att katedralen i Córdoba, som är ett av de största monumenten i Andalusien, ursprungligen var moské stämmer bara till viss del. Dess historia är längre än så. På platsen revs nämligen en visigotisk katedral, Basílica de San Vicente, år 784, på order av den muslimska ockupationsmakten, för att ge plats åt en moské. Arbetet slutfördes på 900-talet. Delar av Basílica de San Vicente finns ännu bevarade i byggnaden.

År 1236 befriades Córdoba av Ferdinand III och blev åter kristet varpå moskén byggdes om till katedral av den romersk-katolska kyrkan. Den kallas dock än idag La Mezquita, vilket betyder just moskén. Katedralen är rikligt utsmyckad och sedan 1984 står La Mezquita på UNESCO:s världsarvslista.

Liksom La Mezquita står även Hagia Sophia på världsarvslistan, som enligt Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, kommer att öppna som moské den 24 juli. UNESCO beskriver situationen som ”mycket sorglig”, skriver Art Critique.

Omvandlingen av Hagia Sophia har lett till protester världen över. Påve Franciskus har i ett uttalande sagt att han är ”mycket bedrövad” över tilltaget, skriver The Guardian.

authorimage