Sedan terrorgruppens så kallade kalifat fallit har man haft svårigheter med att rekrytera nya medlemmar. Nu har man gått över till att iklä nötkreatur explosiva västar som man sedan skickar in bland människor för att där utlösa bomberna.

Det var tidigare i år som Islamiska statens resterande kalifat föll, men trots att gruppens huvudsakliga fäste fallit kom varningar senast i augusti om att IS nu försöker omgruppera och att man avser utföra terrordåd i Europa innan årsskiftet.

LÄS ÄVEN: FN-varning för våg av terrorattacker i Europa – bomber kan redan vara utplacerade

I lördags spatserade två kor iförda explosiva västar in i byn Al Islah i provinsen Diyala i Irak och då de kom fram till bebyggelse detonerade sprängladdningarna. Explosionen dödade korna och skadade intilliggande byggnader men inga människor. Man misstänker att korna, som kan kosta mer än 10 000 svenska kronor, kan ha donerats till terrorgruppen av IS-vänliga byar i området.

Attacken ses som ett sätt för IS att signalera gruppens fortsatta närvaro i området.

Beprövad metod
Att använda djur för att utföra terrordåd är något även al-Qaida använde under inbördeskriget i Irak 2003-2009 då man placerade sprängladdningar i och under dött boskap som detonerade då civila försökte städa bort dem, och i Afghanistan har man använt åsnor för att leverera bomber till platser i närheten av Natostyrkor.