Man slog sönder bibliotek och attackerade väktare

Delningar

Vid 19:20-tiden på onsdagen fick stadsbiblioteket påhälsning av en person med annat ärende än att inhämta lite boklig bildning. Mannen uppträdde aggressivt, gick lös på inredningen, välte bokhyllor och gick dessutom till fysisk attack mot den väktare som numera alltid måste finnas på plats för att säkerställa ordningen.

Det var när väktaren försökte hejda ogärningsmannens vilda framfart som dennes aggressivitet riktades mot honom. Den 25-årige väktaren skadades så pass allvarligt att han fick föras med ambulans till sjukhus. Efter omplåstring kunde han dock lämna sjukhuset.

Våldsverkaren försvann efter vandaliseringen och misshandeln från platsen och har ännu inte kunnat gripas. Polisen har gått ut med ett knapphändigt signalement där förövaren beskrivs som svarthårig, svartklädd och cirka 170 cm lång. Man vädjar till personer som gjort iakttagelser i samband med händelsen att höra av sig.

Polisen rubricerar händelsen som våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Utbrett problem
På senare år har bibliotek i hela landet, främst i invandrartäta så kallade ’utsatta områden’, i allt högre grad utsatts för störningar, hot, vandalisering och våld. I flera fall har bibliotek tvingats stänga helt eller på vissa tider till följd av problemen.

De tidigare och mer sporadiska störningarna orsakades i huvudsak av svenska missbrukare, hemlösa och psykiskt sjuka. Det som nu eskalerat kraftigt är relaterat till ungdomsgäng med invandrarbakgrund.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

144 KOMMENTARER

 1. OT. Nato/EU/Sverige som leker krig i Norge har åter råkat ut för en olycka. En fregatt har kolliderat med en tanker. Vågar man hoppas på ett krigsfartyg mindre?

 2. De flyr från krig säger de men det är ju dom själva som är kriget och
  varför anfaller de fredliga biblotek?

  • Som skjuter direkt om ngn börjar mopsa sig..??.….i bibliotekets källare ett krematorium för gamla böcker och skjutna fridsstörare…?? Skulle tro att besökarna i så fall skulle vara mycket tysta och väldigt hövliga . ( Visst är det skoj att fantisera lite bizarra saker…jag gillade MAD när den fanns )

   • Ja som ett bibliotek var fört, lugnt och fint, och behövde man samtala var det med låg samtalston för att inte störa andra besökare.

 3. Biblioteken kan läggas ner. Böcker och tidningar jag vill läsa saknas. Därtill ett konstant oväsen. Dessutom är böcker gratis numera!

 4. Bibliotek, badhus, och biografer. Utvecklingen är sorglig. McDonalds kan också vara stökigt då det drar till sig ”ungdomsgäng” i adidaskläder.

 5. Väktaren kanske var ett inkvoterat hen?
  Annars är väl allas vår reflektion att våld och trakasserier på bibliotek alltid har funnits? Eller?

 6. Sådan här miljö verkar ju helt underbart ? Åtminstone över 83 % av väljarna tycker biblioteksmiljön behöver bli mer spännande för barnen ! Verkligen goda exempel för den yngre generationen att lära o utveckla .
  Äh, NI är inte riktige i skallen. Tack o lov att svenskar får allt svårare att skaffa barn ! 83 % skulle förbjudas att sätta barn till världen efter det man skapat/raserat ! Nu växer de upp bland stökiga Bibliotek, brinnande skolor, rån, misshandel, skadad skolpersonal mm. Verkar väl lovande för era efterkommande ?
  Gå nu ut bland buset i kulregnet och njut av den vardagliga miljön ni skapat.

  Tack o lov kan jag inte lastas för skiten och kan sova lugnt . Ni skyldiga kan bara sitta o titta på barnens sandkrig i Stockholm. Och de ska ha ansvaret för vårt land ?

  • Väldigt skönt att man inte har NÅGONTING med utvecklingen i Sverige att göra. Man har ju tidigare även försökt att övertala människor om vad som kommer att ske med vårat land men det går INTE. Det är enbart korkade människor som måste se, ta på och känna på ”mångkulturen” för att kunna förstå

 7. Jag tror aggressiviteten kan bero på att dom inte kan lära sig läsa.Det måste vara en frustration i dagens läge.

 8. Jag tänkte direkt på den där killen Alex B. (eller ngt liknande) som var anställd på Expo….men han fick sluta eftersom han var så knepig. Han startade med hjälp av Soros och Aschberg ngt som kallades ”Tillsammanskapet ” har jag för mig. Den jag tänker på var med i SVT Opinion…hade vilt stirrande blick och gav intryck av att behöva några starka Sobril ( nervlugnande ) .
  (I vanliga fall brukar såna där expo typer vara dumdryga , stöddiga , överlägsna , faktaresistenta )

 9. Inget signalement i vanlig ordning. Folk har ju vid det här laget lärt sig tolka detta, det är någon med utlänsk härkomst. Hade det varit någon blond Svensk, ja då får vi alla detaljer.

  • Men tänk dig statistiken på alla signalement.
   Om Polisen var sakliga skulle det ju gå upp för den djupast sövda att 90% av all kriminalitet begås av icke-svenskar.

   Det är ju valpåverkan!
   Vi kan ju inte ha POLISER som sysslar med valpåverkan!

 10. Han hade gått sfi…hörde talas om att ” pippi i söderhavet ”…
  och ” tintin i kongo” kunde finnas på detta bibliotek..
  desperat jakt på dennes heder klargjorde han´s handling !

 11. Nämen…här gjorde polisen något oväntat…..
  Man utesluter över hälften av alla Svenska män för en gångs skull…??..
  Annars är det alltid Svenska män som våldtar i msm…..100 % Svenska män…
  även om dom har andra namn…

 12. Alla som jobbar i det offentliga rummet. Måste nu ha vakter för att kunna utföra sitt jobb. Är det ett tecken på ett öppet samhälle som mår bra. Som respekterar varandra och lever i harmoni? Det kommer bara bli värre. SD kommer att ha majoritet i riksdagen 2022.

 13. Vilken kontrast. Här i Spanien har dom inga ordningsvakter på biblioteken.
  Dessutom är det tyst på biblioteken. Biblioteken besökare är mest pensionärer och ungdomar som studerar. Det är ett nöje att gå till biblioteken här i Spanien. Som det var i Sverige på 50 60 talet.

 14. Själv anser jag att återvandring i massor är den enda lösningen.Hur i helvete ska avarter som denna kunna integreras? Det fungerar ju inte.Aldrig integration,alltid deportation – utan undantag.

  • Precis! Har det inte fungerat hittills,trots alla insatser,finns inget som talar för,att det skall fungera bättre längre fram! Tvärtom!

 15. Undrar om polisen har en liten manual för vilka signalement man lämnar ut och hur mycket av dem.
  Vad de utelämnar vet vi alla.
  Står det också i värdegrundsboken att invällares signalement ska undanhållas?

 16. Ååååh, ett sådant passionerat förhållande till litteratuuur… Tänk om även gammelsvenskarna kunde ägna sig åt sådan intellektuell verksamhet.

 17. Bibliotek , Badhus , Vårdcentraler , Sjukhus , Skolan , Har fått en helt ny innebörd idag.

  Våra naiva politiker bär hela ansvaret för det här.

 18. Du nya sköna värld!
  Hur kunde vårt land på bara något år så fullständigt förvandlas på alla områden?
  Jag har inte den blekaste aning…

 19. Aggressiva menagalningar som helt plötsligt får psykbryt är något som svenskarna kommer att få vänja sig vid.

  Frågor på det ställs direkt till regeringskansliet i Stockholm alternativt till dom 82 % som har röstat för det här.

 20. Undrar när ordet ”svarthårig” kommer att totalförbjudas när det gäller signalement på gärningsmän och våldsverkare?
  /CC

 21. Signalementet är allt för beskrivande och riskerar öka rasismen, det borde räcka att man skrivet att det var en man, eller ännu bättre en hen, med hår : )

 22. Förr räckte det med att den stränga bibliotekarien tittade över glasögonen och hyshade så blev det lugnt. Men det var då det. Nu är allt bättre i vår globala lyckovärld.

  • Bara en sån sak
   Svensk Respekt Är inte känd bland En Del av Befolkningen

   Deras Respekt ligger i att höja en Kriminells Handling.!

  • Svenskar är ofta krullhåriga och kommer i alla möjliga färger nu för tiden!
   Det är bara att anpassa sig till den nya tiden sade Mona.

 23. Nu vill vi se ett fullödigt signalement på den omplåstrade också.
  Därefter en redogörelse för den ansvariga bibliotekariens levnadsvanor.

 24. OT: Toppnyhet på Sydsvenskan just nu: ”Mamma till (kriminell) tolvåring: ”Polisen behandlade våra barn som grovt kriminella”. ”Så här får det inte gå till” säger invandrarmamman, som tydligen tycker sig ha rätt att avgöra hur det får- och inte får gå till i landet hon invandrat till. Hennes son stal en cykel och blev sen behandlad som en kriminell av polisen. Denna snyfthistoria anser Sydsvenskan att det finns skäl att skriva en lång artikel om. Samtidigt larm om skottlossning i Malmö. Hoppas nu att polisen tagit till sig mammans ord och behandlar den gärningsman som de högst sannolikt inte kommer att gripa med aktning och respekt!

   • Fy som ni säger! Det här är fråga om en känslig konstnärssjäl som efter mycket djupa existentiella grubblerier äntligen har hittat ett sätt att utrycka sin ångest på ett postmodernt och normkritiskt sätt. Äkta kreativitet!

 25. Jag minns den tid, för inte så länge sedan, då biblioteken var fridlysta zoner för bok- och faktatörstande människor. Det var lugn, stilla och fridfullt. Den tiden är uppenbarligen förbi.

 26. Jag tror att vi har missförstått alltihopa! Det här är frågan om en konstnärlig installation från Konsthögskolan. Den är HBTQ- och Mångfaldscertifierad. Imorgon får vi se en film som visar hur verket skapades och metaanalysen som visar det vita manliga heteroförtrycket.

 27. ”De tidigare och mer sporadiska störningarna orsakades i huvudsak av
  svenska missbrukare, hemlösa och psykiskt sjuka. Det som nu eskalerat
  kraftigt är relaterat till ungdomsgäng med invandrarbakgrund.”

  Psykiskt sjuka? Och då tror man att invandrare är totalt normala.. Är det normalt att täcka in alla sina kvinnors huvud i tyg?

  • Tänk att vara en kolerahäxa och mest handa missbrukare och invandrargäng med kniv, och psykfall. Rätt åt dem. Dö.

  • Motsäger det inte men som flitig besökare hos Malmös stadsbibliotek samt några filialer har jag aldrig upplevt problem med missbrukare, hemlösa eller psyksjuka. Med nyanlända däremot….har numera slutat gå på bibliotek så ofta. Prenumererar istället på ett par tidskrifter. Lugnats så…

 28. Räcker med att jag läste Bibliotek, våld och även våld mot väktare …. det är bara dessa afghaner, araber, afrikaner som gör så … går alltid till attack mot väktare och poliser även om dom är i underläge …. Japp då har vi en ny vakt som INTE kommer att jobba som vakt efter detta mer …

  • Vakt på ett bibliotek?! Vad blir nästa steg? Kravallpolis stationerad vid varje bibliotek i Sverige? Och nya massinvandrare på väg. När tar mardrömmen slut?

 29. Vad har hänt med biblioteken? på min tid var det busigaste man gjorde att läsa Tintin o Spirou i läsfåtöljerna samtidigt som man käkade lite godis (zig zag mint pastiller) (Gottsunda centrum förresten) bara en sån sak! läsro vad är det?…

 30. Rätt åt personalen (som till 90 % är vänster) de fick ju vad de ville ha.
  Bara kvinnoväktare/ poLisor bör sändas till mångbrott i fortsättningen så de kan förverkliga sig själva ordentligt.

 31. Till och med biblioteken….fattas nu bara att sandlådan vid lekplatserna ska bli nästa oroshärd. Men, men, det är väl det som ska göra SD till ett 30%-parti vad det lider….

  • Tja, eftersom dom är antisociala kriminellt lagda individer så har dom upptäckt att Biblioteken inte har mycket att sätta emot..
   Att terrorisera ett bibliotek är som att stjäla godis från ett barn.

 32. Men hade en etnisk svensk gått in på en moske och vällt hyllor med böcker hade det ropats om rasism och han hade blivit misshandlad och polisen hade lagt ner ärendet. Media hade skrivit artiklar i drypande anda om rasismen som florerar.

 33. I det nya, mångkulturella, globalistiska Sverige behövs det bibliotekarier som är kroppsbyggare och kampsportare.

 34. I vilken stad?

  Det är förresten lite komiskt att bilden är fokuserad på en bok om GULAG. Syftar det på vart man bör skicka vissa människor?

 35. när jag var liten tillbringade jag mycket tid på biblioteket.
  läste seriealbum, lånade hem. det luktade böcker på biblioteket. en speciell lukt. då var det en fridfull plats. oj vad mysigt det var.

LÄMNA ETT SVAR