Talibanernas erövring av Afghanistan har gått fort sedan USA och dess allierade till stora delar avbrutit sitt väpnade engagemang i landet. Efter tjugo år av militär intervention och åtskilliga tusentals miljarder satsade kronor hägrar ändå total seger för de muslimska terrorstyrkorna. En ljusglimt som SvD lyfter fram är dock att Sverige berikats av ”en ung utbildad generation afghaner”.

Utöver enorma bistånd har Sverige bidragit med i omgångar fler än 8 000 militärer som tjänstgjort i Afghanistan med det ursprungliga syftet att skapa stabilitet, främja demokrati och kvinnors rättigheter. Insatsen övergick med tiden till strid och slutligen utbildning av afghanska trupper, de trupper som nu visar sig vara inkapabla eller ovilliga att bekämpa talibanerna.

Enligt regeringens rapport om insatsen, under perioden 2002-14, resulterade den svenska insatsen i mycket lite och, enligt SvD, inget alls som höll ens på medellång sikt. Ingen totalsiffra har heller tagits fram för hur mycket insatsen kostat skattebetalarna. ”Det diffar på tio miljarder hit eller dit beroende på hur man räknar”, enligt rapporten.

LÄS ÄVEN: Ann Linde: Miljardbistånd till Afghanistan fortsätter även om talibanerna tar makten

Insatsen i Afghanistan en ”försvarsövning”

Det enda positiva som lyfts fram i rapporten tycks vara att försvarsmakten har fått lite mer erfarenhet av krig, eller som SvD uttrycker det ”den svenska försvarsmakten fick öva i fält”. ”Övningen” kostade fem svenska soldater livet. Ytterligare ett 30-tal har skadat eller lemlästats.

Enligt SvD:s Jenny Nordberg finns dock andra ljusglimtar. Sverige har nämligen berikats med ”en ung utbildad generation afghaner”, uppger hon. Samtidigt visar Migrationsverkets siffror från mars i år att endast 171 av de 7 600 som fick tillfälligt uppehållstillstånd genom gymnasielagen klarat av sina studier.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket: Fler afghaner till Sverige väntas

Fler än 70 000 afghaner i Sverige

Nordberg nämner inte de våldtäkter, mord, förnedringsrån och andra grova brott som drabbat Sverige på grund den afghanska invandringen. Attackerna i Vetlanda nyligen eller terrorattacken i Stockholm 2010, då en muslimsk självmordsbombare försökte hämnas konstnären Lars Vilks teckningar av Muhammed samt den svenska militära insatsen i Afghanistan, berörs inte.

Sammanlagt har fler än 70 000 afghaner invandrat till Sverige de senaste 20 åren, många av dem har beviljats medborgarskap. Enligt SvD betyder detta att ”Sverige är nu en del av Afghanistan, och Afghanistan är en del av Sverige”.

LÄS ÄVEN: Dags för de afghanska unga männen att resa hem och försvara sitt land?