35-årige Sven Edvin Lillebjörn Dahlström från Växjö döms för olaga hot efter att på Instagram ha önskat livet ur centerledaren Annie Lööf. Själv hävdar han dock att det är den smarta telefonens auto-korrekt-funktion som är den skyldige.

Det var drygt en månad innan valet förra året som Sven kommenterade ett videoklipp som dåvarande C-ledaren Annie Lööf postat på Instagram. Kommentaren löd: ”Ni borde fixa lite generösare vapenlagar så att det är lättare att avsluta ditt liv efter att ha sett ett klipp som detta.

Lööf valde att anmäla kommentaren till Säpo, bland annat därför att Sven inte skrev anonymt utan med sitt riktiga för och efternamn så att han enkelt kunde identifieras. Han hade också kommenterat Lööfs inlägg tidigare på ett som hon uppfattade otrevligt sätt.

Sven hävdar i förhör och rättegång till sitt försvar att kommentaren del var ett skämt men också att det inte var Lööfs liv som skulle avslutas, utan hans eget. Att det blev fel skyller han på mobiltelefonens auto-korrekt-funktion.

Det skulle inte stå ”ditt liv” hävdar Sven. Det han avsåg att skriva var att han upplevde Lööfs videoinlägg på Instagram som så pinsamt att han ville avsluta ”sitt liv”.

40 000 kronor

Den förklaringen köpte inte Växjö tingsrätt. På fredagen meddelade man fällande dom i målet. Påföljden stannar dock vid böter på 40 000 kronor. Sven ska också stå för alla advokatkostnader i målet, vilka när det gäller gängkriminella och andra grövre brottslingar brukar skickas vidare till skattebetalarna. Beloppet lyder på 10 400 kronor.

I domskälen skriver tingsrätten att det Sven skrivit ”inte kan uppfattas på annat sätt än som ett dödshot riktat mot Annie Lööf” och att det ”varit ägnat att hos Annie Lööf framkalla allvarlig fruktan för sin säkerhet till person”.

I den omfattande brottsutredningen har ingenting framkommit som indikerar att Sven skulle drivas av främlingsfientlighet och rasism, något som Lööf vid flera tillfällen hävdat skulle vara grunden till påhoppen mot henne. Sven har ett ordnat socialt liv, har arbete och är tidigare ostraffad. Han har en relation med en flickvän som har afrikanskt ursprung.

Lööf tidigare utsatt

Annie Lööf har tidigare blivit utsatt för dödshot. 33-årige Theodor Engström dömdes för en tid sedan för förberedelse till terroristbrott efter att ha planerat en attack mot Lööf.

Det han mest uppmärksammats för är dock mordet på 64-åriga psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under politikerveckan i Almedalen förra året. Engström bedömdes i samband med rättegången vara psykiskt sjuk.

Expressutredning

De rättsvårdande myndigheterna har samtidigt kritiserats för att ha dubbla måttstockar när det gäller att utreda dödshot och inte iaktta principer som alla människors lika värde eller likhet inför lagen. Hur allvarligt de rättsvårdande myndigheterna tar på att journalister hotas förefaller dock bero på vilken tidning de arbetar för.

Medan vänsterorienterade Aftonbladet och TV4 fått rättsväsendets fulla uppställning har Samnytt upplevt ett påtagligt ointresse från polis och åklagare att utreda de dödshot som vår journalist Simon Kristoffersson utsatts för som en följd av sina reportage om gängkriminaliteten i Sverige. Polisanmälningarna har i de fallen bara blivit liggande i flera år utan att några åtgärder vidtagits.

LÄS ÄVEN: Samnytts journalist mordhotas av gängkriminella: ”Du är död snart din fitta”
LÄS ÄVEN: Döms för hot mot Aftonbladet-profil – ingen åtgärd när Samnytts journalist dödshotas