Emma Wiesner, som är ledamot för Centerpartiet i EU-parlamentet, har varit på besök i Belgrad. I en egenskriven tråd på Twitter skildrar hon sitt deltagande i Serbiens första prideparad – som uppenbart sker mot det serbiska folkets vilja. Nu möter hon tuff kritik.

Det var på lördagen som Emma Wiesner (C) delade bilder och information direkt från en Pride-parad i Serbiens huvudstad Belgrad.

Stämningen på platsen var orolig – med ett stort antal poliser mellan allmänhet och deltagare, ringande kyrkklockor och missnöjda serbiska medborgare som höll upp krucifix mot deltagarna i paraden.

Anklagas för att driva påverkanskampanj

Många har i sociala medier upprörts av Wiesners rapportering från platsen.

Kritiker menar att det inte är hennes sak som svensk att tvinga Pride på ett land där det förefaller vara oönskat. Man ifrågasätter även hur hennes agerande gagnar Sverige.

Gjorde narr av Jesus korsfästning

Oroligheter uppstod på platsen efter att en Pride-deltagare hade gjort narr av korsfästningen av Jesus Kristus.

Upprörda medborgare, till synes unga män, blev våldsamma och enligt uppgift tvingades polisen på plats dra sig tillbaka.

De vill inte ha oss här

Wiesner själv rapporterar att medborgarna ”tydligt inte vill ha dem där” och publicerar klipp där man hör motdemonstranter protestera på serbiska och kyrkklockor ringa.

I dagsläget är Serbien inte ett EU-land.

LÄS ÄVEN: Demonstration mot Pride samlade 50 000 människor