Svensk chefredaktör skryter om att hon hindrar polisen: ”De får vackert vänta och acceptera att bli för sena ibland”

7.9K Shares

I krönikan i Bohusläningen skrev chefredaktör Ingalill Sundhage att hon anser det vara olämpligt att polisen kör fortare än hastighetsbegränsningen och att hon inte hörsammat då dessa med blinkande helljus försökt uppmana henne att flytta på sig. Efter en kritikstorm har krönikan tagits ned.

Sundhages krönika som publicerades i lördags hade titeln Polisbilen gör mig till en arg tant och finns sparad i bland annat Wayback Machine.

I texten skriver hon att det funnits tillfällen då polisen utan blåljus och sirener men blinkande helljus försökt förmå henne att flytta på sig, något hon gjort ”nån gång” och andra gånger har hon ”legat kvar vilket i sin tur lett till att jag fått onda ögat av den som kör polisbilen”.

I såna lägen blir jag arg tant och hade jag sett numret på bilen hade jag ringt polisen och frågat vad det är de sysslar med.

Kritiker påpekade snabbt att polisen inte nödvändigtvis behöver ha påslagna blåljus och sirener under utryckning, då det är upp till polisen själv att avgöra i det specifika fallet.

I en insändare i samma tidning skriver Bertil Mahnkopf med 35 års erfarenhet som utryckningsförare:

Trängandefall/utryckningskörning behöver nödvändigtvis inte innebära blåljus och siren. Det är upp till föraren och ingen annan att avgöra detta. Polistaktiskt finns ibland skäl att inte röja sig. Utan blåljus och siren påkallar man naturligtvis inte fri väg. Men med hjälp av blinkande helljus vädjar man om sina medtrafikanters hjälp och förståelse.

Och i en uppföljande krönika ber Sundhage om ursäkt efter att ha blivit upplyst om regelverket.

– Jag har suttit hela dagen och svarat på mail, där folk tycker att jag är dum i huvudet. Jag kan hålla med om att det var en dum text, säger Sundhage till SR P4 Väst.

7.9K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.