Regeringens klimatpolitik kritiseras i Sveriges television, som återger påståenden från anonyma klimataktivister. Den autokrata statstelevisionen skriver att regeringen ”blivit sämre på att hindra den globala uppvärmningen”.

SVT påpekar att Sverige fått ett sämre betyg i något som kallas för Climate Change Performance Index (CCPI). CCPI tas fram av miljö- och klimataktivister vid eller knutna till den tyska lobbyorganisationen Germanwatch.

I den senaste rankningen av Sverige kritiseras den svenska regeringen för att vilja satsa på kärnkraft. Dessutom sågas svensk skogs- och pappersindustri för att vara ”stora utsläppare” som skadar skogen och ekosystemen.

LÄS ÄVEN: SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service

Bakom omdömet, som SVT återger men inte närmare förklarar, står ”nationella experter” som ”valt att vara anonyma”.

Indien bättre än Sverige

Sverige hamnar i klimatrankningen på plats tio, vilket innebär att sex länder anses prestera bättre. Inget land bedöms nämligen värdigt nog att vara på första, andra eller tredje platsen när klimatlobbyisterna rankar länderna.

Indien är ett av de länder som rankas som mer klimatbra än Sverige, trots att mer än tre fjärdedelar av det landets elproduktion kommer från kol och koldioxidutsläppen fördubblats på 15 år. Anledningen är att Indien, enligt aktivisterna, har ”ambitiösa” klimatmål, och just nu storsatsar på vindkraft.

Indiskt kolkraftverk (t.h). Bild: Faksimil/Yann Forget

Toppar listan gör Danmark, även om de anonyma bedömarna är missnöjda med det stora danska jordbruket. De menar att införandet av en jordbuksskatt skulle vara ”ett viktigt steg mot att minska landets höga utsläpp inom denna sektor”. Nederländerna, ett annat land som ligger högt upp på listan, tycker de också har ett problematiskt och klimathotande jordbruk.

Regeringens klimatutredare John Hassler avfärdar kritiken. Inte minst då den kommer från anonyma ”experter”.

– Det är helt enkelt inte ett seriöst tillvägagångssätt, säger han.

Samnytt har inför publiceringen av denna artikel sökt SVT. De har inte svarat.

LÄS ÄVEN: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk