En knarkliga som upprättat en bas i spanska Costa del sol har sprängts i ett samarbete mellan spansk och svensk polis. I media beskrivs ligan som ”svensk” därför att det stora flertalet inblandade är gängkriminella som har svenskt medborgarskap men bland de gripna finns också personer med medborgarskap i Polen och Spanien.

Hela 71 personer rapporteras ha gripits och det gängkriminella nätverket uppges av spansk polis ha kopplingar till bortemot 50 gängmord som begåtts i Sverige. Den svenska polisen som för en ojämn kamp mot den för varje år alltmer eskalerande gängkriminaliteten här hemma vill efter det stora tillslaget ge sken av att man återfått övertaget.

– Det här visar att kriminella inte kan känna sig säkra någonstans, säger Christer Nilsson, polischef för utredningsenheten vid Noa, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet berömmer sig den svenska polisen också för att ha ”ett nära internationellt samarbete med många länder” som man beskriver som ”långsiktigt och uthålligt” samt ”avgörande för att kunna bekämpa brottsligheten”.

Den operation som utmynnat i de aktuella massgripandena inleddes redan för tre år sedan i samband med att ett antal grovt kriminella personer med svensk medborgarskap efterlystes internationellt misstänkta för att vara involverade i grov gängbrottslighet på flera platser i Spanien. Ligan har framför allt ägnat sig åt knarkhandel i stor skala men relaterad till denna också grova våldsbrott, inklusive cirka 50 mord.

Smugglade knark gömt i möbler

Enskilda medlemmar i nätverket har tidigare dömts, några av dem i Sverige efter att ha ertappats med knarktransporter från Spanien och hit. Vid ett tillfälle hade narkotikan gömts inuti möbler som fraktades till Sverige i en långtradare. En flyttfirma med säte i Torrevieja och San Pedro Alcántara uppges ha spelat en central roll i smugglingen. Ägarna till den har tidigare gripits.

Bild från polisens tillslag.

Gripanden av personer med svensk medborgarskap kopplade till nätverket har också gjort så långt bort som i Brasilien, som antas vara ursprunget för mycket av knarket. Andra länder som är källor för narkotikan är Marocko. Från de här länderna går den första etappen till Spanien för vidare distribution över Europa. Transporterna i det första ledet sker ofta med mindre fritidsbåtar eller genom att knarket göms i surfingbrädor.

Hoppas ”knäcka gängen”

Den svenska polisen hoppas att man genom sprängningen av ligan på kort sikt ska få bukt med den strida strömmen av narkotika in över Sverige gränser. På längre sikt ställer man i utsikt att det ska bli svårare för den kriminella gängens ledarskikt att styra verksamhet i Sverige från utlandet där de hittills har känt sig oåtkomliga för den svenska lagens inte alltid så långa arm.

Bild från polisens tillslag.

Ett antal av de gripna ”svenskarna” kan kopplas till det ökända invandrarkriminella Vårbynätverket med bas i Stockholms södra förorter. Några har kunnat gripas efter att den franska polisen knäckte krypteringen till appen Encrochat som varit populär bland grovt kriminella att använda för kommunikation sinsemellan.

Gängbrottslingar i skyddsväst nytt inslag i turistbilden

När de gängkriminella ”svenskarna” är lediga från sin brottsliga verksamhet i Spanien ägnar de sig åt sol och bad och andra rekreationsaktiviteter i det populära turistparadiset. Det beskrivs som en ny upplevelse för de reguljära turisterna att numera se unga män i skyddsväst frekventera stränderna.

Spanien är i ett lite längre perspektiv en ny central i Europa för det knark som kommer in från omvärlden. Tidigare hade länder som Polen och Litauen den rollen. Men de kriminella gängen har upptäckt att tillvaron på spanska solkusten är trevligare. Vissa ”svenskar” har bosatt sig där permanent. Om de polisiära masstillslag som nu skett kan tvinga gängen att flytta verksamheten igen återstår att se.