Den 29-åriga serbiska kvinnan med svenskt medborgarskap dömdes tidigare i år till 15 års fängelse för att ha anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten. Då hon menar att fängelset i Irak är hemskt vill hon förflyttas till Sverige för att avtjäna straffet här och kunna ge sina barn en trygg framtid.

Enligt domaren visste Victoria Lazar vad hon gav sig in på när hon reste till Syrien och Irak. Lazar åtalades redan i oktober 2018 men friades då – en dom som det irakiska rättssystemet sedermera underkände. Själv hävdar hon att hon är oskyldig och skälet till resan till Syrien ska vara att hon ville ansluta sig till sin irakiske make Salar Mahmood, som var en av de tre män som greps för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Svensk medborgare dömd till fängelse i Irak för IS-samröre

Nu har Lazar ansökt om att få förflyttas till Sverige för att komma undan irakiskt fängelse där hon beskriver situationen som hemsk ”när det kommer till hygien, mat, hälsa”. Nu vill hon ”vara nära mina släktingar och kunna återanpassa mig för ett liv i det svenska samhället” och ”kunna ta emot besök från mina barn”.

Ansökan kan dröja
”Jag vill bosätta mig med min släkt i Skåne och återuppta mina studier för att sedan söka arbete inom läraryrket. Ta hand om och uppfostra mina barn och ge dem en bra och trygg framtid i Sverige”, står i ansökan. Hon skriver även att i fängelset finns ”ingen rätt till mänskliga rättigheter”.

Domen mot Lazar är överklagad och det kan dröja innan hennes ansökan om att bli förflyttad till Sverige behandlas. ”Justitiedepartementet utreder frågan om ett överförande av ett straff kan ske först när det finns en lagakraftvunnen dom att ta ställning till”, skriver departementssekreterare Paulina Brandberg i en kommentar till Aftonbladet.