Den 29-åriga serbiska kvinnan med svenskt medborgarskap döms till 15 års fängelse. Enligt domaren visste vad hon gav sig in på när hon reste till Syrien och Irak.

Redan i oktober åtalades Victoria Lazar men friades sedermera från terroranklagelserna. Hon dömdes däremot då till sex månaders fängelse för att ha tagit sig in i Irak illegalt. Lazar reste till Irak för att ansluta sig till sin make som redan befann sig i Islamiska statens så kallade kalifat. Han ska ha dödats i bombningar 2016.

För ungefär en månad sen underkände det irakiska rättssystemet den friande domen av Lazar och dömer henne till 15 års fängelse för samröre med terrorgruppen. Själv hävdar hon att hon är oskyldig och skälet till resan till Syrien ska vara att maken tagit dit deras tre barn. Hon påstår även att hon ska ”hata” Islamiska staten, att hon är född kristen och inte sympatiserar med det gruppen utfört.

I Irak pågår just nu tusentals rättegången mot misstänkta IS-medlemmar och detta är första gången en svensk medborgare döms för IS-kopplingar i Irak.