En tidigare brottsdömd 20-årig svensk medborgare är internationellt efterlyst av norsk polis. Han misstänks för mord på en 24-årig man i Oslo i måndags samt ett knivrån. Norsk polis vädjar till allmänheten med bilder på den misstänkta mördaren. Svenska medier väljer att antingen pixla eller inte publicera bilderna.

Den efterlyste är en 20-årig man med svenskt medborgarskap bosatt i Uppsala. Mannen misstänks för knivmord på 24-årige Heikki Bjørklund Paltto och ett knivrån som ägt rum i en närliggande garageanläggning vid mordplatsen under måndagen. Det berättar norska medier, bl.a. VG.

– Vi menar att den efterlyste både kan knytas till mordet och rånet, säger polisinspektör Grete Lien Metlid vid Oslopolisen.

Redan i fredags släppte norsk polis bilder på den misstänkte mannen och de valde samtidigt att efterlysa honom internationellt, i hopp om att få allmänhetens hjälp. Samtidigt väljer svenska medier som Aftonbladet att pixla bilderna av den internationellt efterlyste mannen medan andra, däribland SVT. inte publicerar dem överhuvudtaget..

Bilderna på den misstänkta gärningsmannen togs vid tågstationen Skøyen i måndags kl 13:16. Polisen har hittat föremål som mannen tappat när han sprungit från Frognerparken längs Frognerelva på väg mot Skøyen.

Är tidigare dömd

20-åringen på bilderna är sedan tidigare dömd för bland annat stöld, rån och narkotikabrott i Sverige.

Senast den 3 oktober 2017 dömdes han till fängelse i 18 månader, samt att betala skadestånd på 70 000 kr för rån. Mannen hade en tidig morgon brutit sig in i en bostad i Uppsala, där flera personer låg och sov. Mannen gick sedan från rum till rum och knivrånade de sovande offren på värdesaker.

Enligt norska polisen bar gärningsmannen en svart mössa, är cirka 170 centimeter lång med bruna ögon, mörka kläder och talade svenska.

Har du sett mannen? Ring polisen 114 14.